Onderzoekers van het UMC Utrecht en TNO pleiten voor betere Europese richtlijnen voor waarschuwingen op voedseletiketten. Dit naar aanleiding van hun onderzoek onder mensen met een voedselallergie die door onduidelijke waarschuwingen op voedseletiketten regelmatig een allergische reactie krijgen.

157 mensen met een voedselallergie werden een jaar lang gevolgd. 46 procent kreeg in die periode één of meerdere allergische reacties door verkeerde of onvolledige waarschuwingen op voedseletiketten. Zes personen belandden hierdoor op de spoedeisende hulp.

Uit de analyses bleek dat in de helft van de producten waarop geen waarschuwing stond, toch allergenen zoals melk, ei, pinda of hazelnoot zaten. In producten waarop wel een allergenenwaarschuwing stond, strookte deze niet altijd met wat in het product gevonden werd.

"Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat de onduidelijke allergiewaarschuwingen ook daadwerkelijk tot een groot aantal allergische reacties leidt. Mensen weten gewoon niet waar ze aan toe zijn en negeren dus ook regelmatig de etiketten, omdat ze er niet van op aan kunnen'', zegt TNO-onderzoekster Marty Blom.