Bij ruim zestig biologische pluimveebedrijven zijn meer dan vijftien soorten ontsmettings- en bestrijdingsmiddelen aangetroffen die niet zijn toegestaan. 

Dat blijkt uit inspectierapporten van toezichthouder Skal, meldt foodwatch zaterdag. 

Volgens foodwatch zijn veel meer middelen aangetroffen dan alleen Dega 16, het product waarin fipronil zat. De stoffen werden in 2017 aangetroffen, maar waren daarvoor nooit bij reguliere inspecties door Skal ontdekt. Foodwatch heeft de rapporten verkregen op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

Voor de fipronilcrisis werden de verboden middelen amper aangetroffen en op dat moment voldeden de biologische bedrijven volgens Skal aan de eisen. Nadat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij bedrijven had ingegrepen omdat eieren besmet bleken met fipronil, heeft Skal opnieuw inspecties uitgevoerd bij een aantal bedrijven.

Pas op dat moment heeft de controle-instantie geconstateerd dat Dega 16 en andere verboden middelen in de administratie van de bedrijven stonden.

Aangetroffen middelen

De aangetroffen middelen die in de biologische landbouw niet gebruikt mogen worden, zijn volgens foodwatch onder meer MenthoBoast, MiteClean, CID 20, Kilcox, Virocid, Inciprop Extra, Kickstart, M50Q en Macrodes. Sommige middelen mogen bij niet-biologische pluimveebedrijven evenmin gebruikt worden.

De openbaar gemaakte inspectierapporten dateren van januari 2016 tot en met februari 2018. Dat was dus voor, tijdens en na de fipronilcrisis.

Volgend voedselschandaal

Foodwatch stelt geschrokken te zijn van de gebrekkige inspecties. "We hebben sterk de indruk dat Skal haar controlerende taak niet goed uitvoert en de consument is hier de dupe van", staat op de website van de voedselwaakhond. "Hier moet de Tweede Kamer de verantwoordelijke minister Carola Schouten scherp over aan de tand voelen. Als de controle niet verbetert, is het wachten op een volgend voedselschandaal."

De met fipronil besmette eieren lagen vorig jaar in Nederlandse en Duitse winkels. De verboden stof werd na onderzoek bij tientallen bedrijven aangetroffen. Dat heeft geleid tot het ruimen van 2,5 miljoen kippen. De schade wordt geschat op 65 tot 75 miljoen euro. Het onderzoeksrapport naar het gebruik van fipronil verschijnt 25 juni. 

De stof fipronil is gebruikt om bloedluizen in kippenstallen te doden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!