Veel bedrijven die dieetproducten verkopen, gebruiken niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims op de etiketten en websites van die voedingsmiddelen.

Dat stelt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vast na onderzoek. 

Inspecteurs van de NVWA beoordeelden tussen september 2016 en februari 2017 producten en websites van 36 producenten, importeurs en handelaren. Bij slechts twee bedrijven voldeden de etiketten van alle onderzochte producten helemaal aan de regels.

Bij 34 bedrijven die zich niet aan de regels hadden gehouden, vonden herinspecties plaats. Inmiddels voldoen de onderzochte producten van twintig bedrijven aan de wetgeving. Bij twaalf bedrijven is het handhavingstraject nog niet afgerond en twee bedrijven zijn gestopt met het verkopen van dieetproducten. 

Voedingsmiddelen die bedoeld zijn als onderdeel van een afvaldieet worden vaak aangeprezen met voedingsclaims als 'vetarm', 'suikerarm' of 'bron van eiwit'. Een gezondheidsclaim zegt dat een voedingsmiddel een bepaald effect heeft op de gezondheid. Bedrijven mogen alleen claims gebruiken die wetenschappelijk zijn onderbouwd en wettelijk toegestaan na goedkeuring van de Europese Commissie.