Gezondere voedingsmiddelen zijn in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder geworden. Vooral voor melk, eieren en vers fruit moest flink meer betaald worden. Ongezondere producten stegen in dezelfde periode daarentegen gemiddeld 13 procent in prijs.

Over het algemeen gezien stegen de prijzen van voedingsmiddelen tussen 2007 en 2017 met 18 procent. Dat is iets meer dan de gemiddelde prijsstijging van andere goederen en diensten in die periode, die uitkwam op 17 procent, zo blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het Voedingscentrum.

Van alle gezondere producten werd vooral de halfvolle en magere melk duurder. De gemiddelde prijs was in 2017 bijna 60 procent hoger dan in 2007. 

De prijsstijging is onder meer een gevolg van gestegen prijzen bij de boeren. Ook spelen handelsmarges, loonkosten en transportkosten een belangrijke rol in de ontwikkeling van de prijs die de consument betaalt voor melk.

Ook andere gezondere dranken, zoals water, koffie en thee, waren in 2017 gemiddeld 30 procent duurder dan in 2007.

De prijsstijging van de overige, ongezondere dranken, was met 21 procent gemiddeld lager. Binnen deze groep was er wel een relatief hoge prijsstijging te zien in de categorie frisdranken en bier. 

Eieren en fruit

Ook zagen consumenten de prijzen voor eieren sterk stijgen. Eieren werden in tien jaar tijd 37 procent duurder. Daarnaast was vers fruit in 2017 gemiddeld 28 procent duurder dan in 2007.

Gedroogd fruit en noten stegen daarnaast ook relatief veel in prijs (20 procent). 

Verse groente steeg echter minder sterk in prijs dan gemiddeld (9 procent). De prijsstijging van groente en fruit is mede afhankelijk van weersinvloeden, waardoor oogsten goed of minder goed kunnen zijn, wat van invloed is op de prijs die de consument uiteindelijk betaalt.

Ongezondere producten

Ongezondere producten als suiker, snoep en ijs waren in 2017 zelfs goedkoper dan tien jaar eerder. De prijzen van chips, sauzen en dressings stegen ook minder hard dan gemiddeld. 

De prijs van gerookt, gedroogd of gezouten vlees, zoals vleeswaren, steeg wel iets meer.