Erica Kruiderijen haalt alle zakken met abrikozenpitten uit de schappen. De keten doet dat vanwege de vergiftiging van een klant. Hij at de pitten en belandde daardoor op de intensive care.

In de pitten zit cyanide, een zeer sterk gif, meldt RTL Nieuws vrijdag. De Voedsel- en Warenautoriteit adviseerde in 2007 om de etikettering van de zakken en de hoeveelheid aan te passen vanwege de giftigheid van de abrikozenpitten.

Erica Kruiderijen zegt tegenover de nieuwszender dat ze nooit eerder problemen hebben gehad met de pitten. "We vinden het vervelend voor deze meneer. We hebben de producten uit de schappen gehaald, in alle elf winkels. We gaan onderzoeken wat er precies aan de hand is."

Op de verpakking van het product staat dat je maximaal vijf pitten mag eten. Boven dat aantal kunnen de pitten giftig en zelfs dodelijk zijn. Het product werd in grote hoeveelheden verkocht bij Erica Kruiderijen. De NVWA benadrukt door de abrikozenpittenvergiftiging extra dat mensen etiketten van producten moeten lezen.

Waarschuwingen

De NVWA waarschuwde tien jaar geleden al tegen de gevaren van met name abrikozenpitten en ook van bittere amandelen. Ze adviseerde toen de etiketten aan te passen en ook de hoeveelheden die maximaal mochten worden verkocht, hetgeen ook gebeurde. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) waarschuwde vorig jaar ook voor de pitten.

Winkeliers zouden er volgens een woordvoerster van de NVWA ook beter aan doen om deze producten niet tussen snacks als cashewnoten en walnoten te leggen. Het is een andersoortig product, aldus de organisatie, dat bij verkeerd gebruik echt gevaarlijk is.