Europese academici waarschuwen dat Europeanen hun voedingspatronen drastisch moeten veranderen. Zo zouden consumenten veel minder calorieën en minder vlees moeten eten en moeten beleidsmakers zorgen voor betere prijzen voor gezond voedsel.

Dat concluderen wetenschappers van verschillende nationale universiteiten in Europa in een rapport dat dinsdag wordt gepubliceerd door de European Academies' Science Advisory Council (EASAC). Voor deze analyse hebben honderddertig academici twee jaar lang intensief gekeken naar de toekomst van voeding, gezondheid, het milieu, klimaatverandering en landbouw.

"De strijd tegen zowel ondervoeding als obesitas is iets waar alle Europese landen mee worstelen", aldus de onderzoekers. Ze pleiten daarom voor meer onderzoek en innovatie op dit terrein.

Klimaatverandering zal volgens de academici een negatieve impact hebben op voedselsystemen. Eén van de innovaties waar om die reden op ingespeeld zou moeten worden, is het sneller ontwikkelen van nieuwe planten (plantenveredeling). Dit moet zorgen voor voldoende gezond eten in tijden van droogte.

Ook voor consumenten zelf is een rol weggelegd. Zij zouden volgens de onderzoekers dus minder calorieën en minder vlees moeten eten. "Voor zowel de gezondheid van mensen als het milieu, moeten voedingspatronen en de consumptie veranderen. Het is belangrijk dat daarbij rekening wordt gehouden met kwetsbare groepen. Beleidsmakers moeten meer doen om gezonde voeding betaalbaar te maken."

Ook zou Europa moeten overwegen meer alternatieve vormen voor vlees te bedenken, zoals voedsel uit oceanen, kweekvlees en insecten. Ook zouden bronnen van voedselcontaminatie sneller moeten worden geconstateerd en aangepakt om voedselveiligheid te waarborgen.