'Italiaanse kaaskoeien slecht behandeld'

Koeien moeten lijden voor onze Parmezaanse en Grana Padano-kaas. Dat zegt de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF), die ook een Nederlandse afdeling heeft. 

De organisatie laat weten dat bij bij negen Italiaanse bedrijven waar onderzoek werd gedaan "graatmagere en kreupele koeien op smerige betonnen vloeren'' werden gevonden.

Daaronder was ook een 'biologisch' bedrijf, waar het niks beter was. Ook zag de organisatie "verwondingen en enorme uiers''. De beesten komen niet of nauwelijks in de wei.

"Deze kazen worden gepromoot als ‘ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit’, maar dat staat in schril contrast met het rotleven dat de koeien hebben”, zegt Geert Laugs, directeur CIWF Nederland. Vooral voor Grana Padano worden koeien gefokt die onnatuurlijk veel melk geven. "Na gemiddeld vijf jaar zijn deze dieren uitgeput en gaan ze naar de slacht.''

CIWF gaat campagne voeren om de koeien te hulp te schieten met de hashtag #NietOpMijnPasta. Ze hoopt dat consumenten in heel Europa per e-mail aan de Italiaanse producenten vragen de koeien naar buiten te laten en hun stallen te verbeteren.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie