Een grote voedingsproducent in Finland brengt een brood op de markt dat voor een groot deel bestaat uit gemalen krekels. Het bedrijf hoopt zo een steentje bij te dragen aan het oplossen van wereldwijde voedseltekorten.

Volgens de bakkerij van Fazer is het brood, dat vanaf vrijdag verkrijgbaar is in de winkels van de keten, het eerste product in zijn soort. Elk brood bevat ongeveer zeventig gedroogde en gemalen krekels. Die worden vervolgens gemengd met bloem, tarwe en andere zaden, meldt BBC News

Een woordvoerder van Fazer zegt dat het brood meer eiwitten bevat dan een regulier tarwebrood. "Het biedt consumenten een goede bron van eiwitten en schotelt ze ook een makkelijke manier voor om bekend te raken met voedsel dat op insecten is gestoeld."

De krekels die gebruikt worden om het brood mee te maken worden geïmporteerd uit Nederland. Wel is de bakkerij op zoek naar een lokale leverancier.

Volgens proefpersonen smaakt het brood met 'krekelmeel' naar normaal brood.

Verbod

Het krekelbrood is al sinds vorige zomer in ontwikkeling, maar kon pas worden verkocht nadat de Finse autoriteiten daar toestemming voor gaven.

Eerder deze maand werd een Fins verbod op de verkoop van insecten die zijn gefokt voor de productie van voedsel, opgeheven. In vijf andere Europese landen - Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, Oostenrijk en Denemarken - gebeurde dat al eerder.

Stijgende insectconsumptie

In 2013 schatte de VN dat ten minste twee miljard mensen wereldwijd insecten eten. Meer dan 1.900 soorten insecten worden inmiddels gebruikt als voedselbron.

De VN wil de consumptie van insecten verder aanmoedigen, mede omdat voor het fokken van insecten veel minder grondstoffen nodig zijn. Ook is bijvoorbeeld het gebruik van vee voor de productie van voedsel, schadelijker voor het milieu.