Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Groente en fruit

'Kinderen eten te weinig groente en fruit'

Veel kinderen in de leeftijd van 1 tot 12 jaar eten minder groente en fruit dan wordt aanbevolen door het Voedingscentrum.
Door NU.nl/ANP

Ook eten ze minder vis dan wordt aangeraden, blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor die door het CBS wordt afgenomen in samenwerking met het RIVM en het Voedingscentrum.

Minder dan vier op de tien kinderen aten in de periode 2014-2016 voldoende fruit en ruim vier op de tien aten voldoende groente. Iets meer dan de helft van de kinderen at voldoende vis.

Als de kinderen worden onderverdeeld in leeftijdscategorieën van 1 tot 4 jaar, 4 tot 9 jaar en 9 tot 12 jaar, blijkt dat de jongsten vaker voldoende fruit, groenten en vis eten dan oudere kinderen. Bijna de helft van de 1- tot 4-jarigen at genoeg fruit, vergeleken met ruim vier op de tien (4-9 jaar) en twee op de tien (9-12 jaar).

Hoogopgeleid

De onderzoekers stelden ook vast dat kinderen van hoogopgeleide ouders gezonder eten dan hun leeftijdgenoten met lageropgeleide ouders.

De gezondheidsenquête wordt jaarlijks afgenomen onder ongeveer 1.100 kinderen. Hun ouders beantwoordden vragen over de consumptie van fruit, groente en vis.

Richtlijnen

Volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum zouden kinderen van 1 tot 4 jaar 150 gram fruit en 50 tot 100 gram groente per dag moeten eten en eens per week 50 gram vis. Bij kinderen van 4 tot 9 jaar gaat het om 150 gram fruit en 100 tot 150 gram groente per dag en 50 tot 60 gram vis per week.

Kinderen van 9 tot 12 jaar zouden per dag 200 gram fruit en 150 tot 200 gram groente moeten eten en eens per week 100 gram vis.

Btw-tarief

"Dit zijn alarmerende cijfers die hopelijk goed tot dit kabinet doordringen", reageert Foodwatch. Volgens de voedselwaakhond lopen kinderen hierdoor een hoger risico om op latere leeftijd bijvoorbeeld hart- en vaatziekten of suikerziekte te krijgen.

In oktober waarschuwden gezondheidsdeskundigen, een groot aantal maatschappelijke organisaties en supermarkten dat de verhoging van het lage btw-tarief op groente en fruit een ongezonde leefstijl bevorderen. Het nieuwe kabinet wil het lage btw-tarief van 6 procent naar 9 procent verhogen. Daardoor worden groente en fruit duurder.

Aanbevolen artikelen