Vleesvervangers zijn steeds gezonder en lekkerder. Vegetarische burgers bevatten veelal net zoveel eiwit en ijzer als vlees.

Dat zegt De Consumentenbond naar aanleiding van een onderzoek naar 36 vegetarische burgers. 

De bond onderzocht de burgers op eiwit-, ijzer- en zoutgehalte. "De 'vers plantaardige burger' van Albert Heijn scoort het best, gevolgd door de plantaardige bonenburger van Goodbite en de vegetarische hamburger van Garden Gourmet. Deze burgers zijn daarmee de meest volwaardige vleesvervangers uit de test'', aldus een woordvoerder.

Vooral de vegetarische burgers op basis van soja-eiwit zijn een volwaardig alternatief voor vlees, met gemiddeld 17 gram eiwit per 100 gram, aldus de bond. Ook met het zoutgehalte gaat het de goede kant op, al klopt de informatie op het etiket niet altijd. Bovendien lijken de structuur en smaak steeds meer op dat van echt vlees, maakte de bond op uit de reacties van een proefpanel.

Testpanel

Het testpanel van 40 consumenten proefde maaltijden mèt en een variant zonder vlees. Bijna een derde van het panel kon de pasta met mager rundergehakt niet onderscheiden van de vegetarische variant. Ook bij vegetarische hamburgers en nasi met vegetarische kip bleek het verschil lastig te proeven. Zo'n 30 procent van de proevers vond de nasi met vegetarische kipstukjes zelfs lekkerder dan die met echte kip. 

De Consumentenbond berekende van elf vleesvervangers ook de duurzaamheid ten opzichte van vlees. "Het vervangen van gehakt en rundvleesburgers door vegetarisch gehakt en vegaburgers betekent vijf keer minder uitstoot van CO2 èn een factor 5 minder gebruik van land en water.''