Prijsverhogingen op groente en fruit, zoals de verhoging van het lage btw-tarief, bevorderen een ongezonde leefstijl en hinderen duurzame ontwikkelingen in de voedselsector. Daarvoor waarschuwt een groot aantal maatschappelijke organisaties, gezondheidsdeskundigen en supermarkten in een brief aan de coalitiepartijen. 

Deze week presenteerden VVD, CDA, D66 en CU het regeerakkoord. Daarin staat dat het nieuwe kabinet het lage btw-tarief wil verhogen van 6 naar 9 procent. Groente, fruit en andere levensmiddelen zullen daardoor duurder worden. 

Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie aan de Vrije Universiteit, noemt dat in de brief "een verkeerd signaal", schijft Trouw. Een gezonde leefstijl moet juist "gemakkelijk en aantrekkelijk" worden gemaakt. 

Naast de groente- en fruitbranche, die het initiatief voor de brief nam, is het schrijven ondertekend door onder andere de Wageningen Universiteit, NPHF Federatie voor Gezondheid en supermarktkoepel CBL. Laatstgenoemde organisatie stelt ook tegen de btw-verhoging te zijn, omdat "de supermarkt geen belastingloket mag zijn". 

Positieve trends

De ondertekenaars zijn bang dat de geplande btw-verhoging ten koste zal gaan van recente positieve ontwikkelingen. 

In 2016 nam de groente- en fruitconsumptie van de Nederlanders toe na jarenlange daling met één procent. Duurzame voeding is ook bezig met een opmars: het afgelopen jaar steeg de omzet in die markt van 3 naar 3,7 miljard euro. 

Begin dit jaar startte het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit van het ministerie van Economische Zaken, samen met de groente- en fruitsector, gezondheidsdeskundigen en maatschappelijke organisaties. Dat moet mensen ervan overtuigen meer groente en fruit te eten. 

Btw-vrij

Consumentenorganisatie Foodwatch pleit met een recent gelanceerde handtekeningenactie voor het helemaal afschaffen van btw op groente en fruit.

"De prijsverschillen tussen junkfood en gezond eten worden al jarenlang alleen maar groter. De supermarktschappen liggen vol spotgoedkoop junkfood", laat de organisatie weten. "Een donut kost 55 cent, een Mars pakweg 36 cent, een roze koek 16 cent en een appelkoek 11 cent. Een appel daarentegen kost 59 cent, een paprika 99 cent en een avocado al snel meer dan een euro."

Het regeerakkoord: Dit verandert er voor jou
79
Het regeerakkoord: Dit verandert er voor jou