Uit een analyse van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit in 2016 bleek dat 7 op de 10 verkochte gojibessen te veel bestrijdingsmiddelen bevatten. Bij één monster werden zelfs 21 verschillende middelen aangetroffen. Voedselwaakhond Foodwatch vindt dat deze bessen niet verkocht mochten worden.

Doordat de NVWA geen verbod heeft uitgeroepen, hebben consumenten grote gezondheidsrisico's gelopen, stellen de voedselwaakhond en toxicoloog Martin van den Berg vrijdag in EenVandaag.

Foodwatch deed een beroep op de Wet openbaarheid bestuur en kon daardoor zien dat de NVWA 30 monsters van gojibessen had genomen. Bij het monster waarbij 21 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen werden gevonden, werden van de illegale stoffen propargiet en carbofuran waarden gemeten tot respectievelijk 46 en 55 keer de wettelijke norm.    

Propargiet is schadelijk voor het zenuwstelsel en wordt in verband gebracht met darmkanker, en carbofuran wordt door de Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA aangemerkt als "zeer giftig". Het kan schade veroorzaken aan het zenuwstelsel en ook hormoonverstoringen veroorzaken.

Fipronil

Volgens Foodwatch waren bij twee monsters de gehaltes van de bestrijdingsmiddelen zo hoog, dat ze een acuut gevaar voor de volksgezondheid vormden. "Als je kijkt naar de gehaltes en overschrijdingen van alle bestrijdingsmiddelen en de combinatie ervan en je vergelijkt dat met fipronil in eieren, dan verdwijnt dat hele fipronil-probleem in de marge", zegt Van den Berg, toxicoloog bij de Universiteit Utrecht.

De NVWA zegt tegen EenVandaag schriftelijke waarschuwingen te hebben uitgedeeld en dat er te veel onzekerheden waren over de mogelijke schadelijkheid van de bessen. Ze erkennen dat het "achteraf beter was geweest" om een melding te maken bij de EFSA.

Er zijn dit jaar nieuwe monsters genomen van de bessen, maar deze moeten nog geanalyseerd worden. Volgens Van Der Berg is dit "onbegrijpelijk". Hij pleit ervoor dat alle van buiten Europa geïmporteerde bessen per direct uit de schappen worden gehaald.