Zuiveltoetjes voor kinderen voldoen in 90 procent van de gevallen niet aan de criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Die conclusie trekt voedselwaakhond Foodwatch na eigen onderzoek naar het suiker-, vet- en zoutgehalte van 51 kindertoetjes in de vijf grootste supermarkten: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus. 

Slechts vijf van de toetjes voldeden aan de WHO-criteria. Het gaat om toetjes van het huismerk van Albert Heijn die behoren tot de RockFrogs. 46 toetjes bevatten meer suiker dan de 10 gram die de WHO voorschrijft als maximum per 100 gram.

Het gemiddelde suikergehalte was 14 gram per 100 gram, met uitschieters naar 23 gram per 100 gram. Verder bevat meer dan driekwart van de toetjes meer dan de maximaal nog gezond geachte 2,5 gram vet per 100 gram. 

"Je zou mogen verwachten dat fabrikanten juist extra letten op de gezondheid bij kinderproducten", reageert Foodwatch. "Het tegendeel blijkt waar: ze worden boordevol suiker gestopt. Het winstbejag wint het van het verantwoordelijkheidsgevoel in de voedingsindustrie."