Supermarkten hebben nog zeker tot eind van de week nodig om hun eierassortimenten weer op orde te krijgen. Dat zegt René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), maandag.


 

"In heel veel supermarkten zijn de schappen behoorlijk leeg, we zijn er druk mee bezig om alles weer aan te vullen''.

De eieren die nog wel in de schappen liggen, zijn volgens Roorda allemaal veilig. Hij kan echter niet uitsluiten dat er nog meer eieren teruggeroepen worden. Dat komt doordat de zwarte lijst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarop de eicodes staan van eieren met fipronil doorlopend wordt bijgewerkt.

Zaterdagavond is de lijst nog eens aangevuld met veertien bedrijven. Het gaat om 'zelfmelders', pluimveebedrijven die niet uit de administratie van bestrijdingsbedrijf ChickFriend naar voren zijn gekomen maar die zichzelf heben gemeld bij de NVWA. ''Het kan dus dat eierboeren zich nog schoorvoetend melden'', aldus Roorda.

Vorige week moesten er miljoenen eieren bij duizenden supermarkten teruggehaald worden naar aanleiding van het gifschandaal met fipronil.

Terugroepen

Voedingsmiddelen waar eieren in zitten die besmet zijn met fipronil zijn veilig om te eten. Als de stof er al in zit, zijn de concentraties dusdanig laag dat ze geen gevaar voor de gezondheid vormen, zegt Marian Geluk, directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) op basis van onderzoek door de sector.

Volgens haar hoeven er vooralsnog geen etenswaren uit de schappen gehaald te worden. Geluk kan niet zeggen hoeveel producten zijn onderzocht en bij hoeveel producten fipronil is aangetroffen.

Voedselwaakhond Foodwatch vindt het voorbarig om nu al te concluderen dat er geen voedingsmiddelen besmet zijn met te hoge gehaltes fipronil. ''Het is totaal onduidelijk welke voedingsproducten nu zijn getest op fipronil'', aldus de organisatie.

De consumentenorganisatie snapt ook niet dat de NVWA het onderzoeken van voedingsmiddelen aan de levensmiddelenbranche zelf overlaat. ''De inspectiedienst moet de volksgezondheid op nummer één zetten en niet langer met een economische bril naar voedselschandalen kijken'', aldus Foodwatch. Volgens de NVWA is de sector ''er zelf verantwoordelijk voor dat er veilige producten op de markt komen.''

Eieren worden verwerkt in tal van producten, waaronder mayonaise, cake, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade.

Protest

Zes dierenorganisaties protesteren maandagmiddag in Drenthe tegen het afmaken van met fipronil besmette kippen. Volgens de groeperingen hoeven de kippen niet te worden gedood omdat de verboden stof na vier tot zes weken uit de kippenlijven kan zijn waarna de eieren weer gebruikt kunnen worden.

De organisaties (Comité Dierennoodhulp, Levende Have, Een dier een vriend, Rechten voor al wat leeft, Konijn in Nood en stichting Dierennood) stapten eerder naar de rechter om te voorkomen dat pluimveehouders hun besmette dieren om een ''puur geldelijke reden" zouden doden. Ze werden in het ongelijk gesteld.