'Laat festivalbezoekers maximaal twee bier per keer halen aan de bar'

Alcoholmisbruik onder minderjarigen tijdens evenementen moet worden teruggedrongen. Tijdens festivals zouden bezoekers bijvoorbeeld niet meer dan twee drankjes per keer mogen halen aan de bar, zodat de kans dat een minderjarige alcohol drinkt kleiner wordt.

Daarvoor pleit Wim van Dalen, directeur van Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, in een opiniestuk in De Gelderlander.

STAP zou ook graag zien dat de minimumleeftijd op besloten evenementen 18 jaar is, dat er polsbandjes worden uitgedeeld aan 18-plussers bij open evenementen, dat het aantal tappunten op een festival beperkt is en dat de leeftijdsgrens van 18 jaar duidelijk wordt gecommuniceerd.

"Wettelijk mag een barman geen drank verstrekken als duidelijk is dat de gekochte drank ter plekke wordt doorgegeven aan een 18-minner", aldus een woordvoerder van STAP.

In de gaten

"Maar het is nu voor een horecaman niet te doen om precies te weten voor wie al die drankjes zijn die hij schenkt. Daarom dat aantal van twee, dan heeft de barman het sneller in de gaten als er grote hoeveelheden drank worden doorgegeven."

STAP komt met het advies na uitlatingen van de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, die zijn zorgen uitte over het grote aantal dronken jongeren tijdens de vierdaagsefeesten.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie