De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt in welke voedingsmiddelen eieren zijn gebruikt waar mogelijk het gif fipronil inzit, zegt een woordvoerster woensdag.

De inspectiedienst waarschuwde consumenten maandag om eieren waar een te hoog fipronil-gehalte in zit met bepaalde codes erop niet te eten.

Eén code had betrekking op eieren die een "acuut gevaar voor de volksgezondheid'' opleveren. "Bij die code gaan we na in welke voedingsmiddelen de eieren terecht zijn gekomen'', aldus de NVWA-zegsvrouw. Wanneer het onderzoek is afgerond kon zij niet zeggen.

Eieren worden verwerkt in tal van producten, waaronder mayonaise, kant-en-klaar maaltijden, ijs, brood, kroketten, pasta, pannenkoeken, ontbijtgranen en chocolade.

Vernietigd

De tweede man van NVWA zei dinsdag in Nieuwsuur dat het slimmer is om tot het weekend helemaal geen eieren te eten. Die opmerking is LTO Nederland in het verkeerde keelgat geschoten. De organisatie beklemtoont dat alle eieren van de risicobedrijven inmiddels zijn teruggeroepen of vernietigd.

NVWA verwacht dit weekend in kaart te hebben welke van de tweehonderd risicobedrijven daadwerkelijk eieren hebben die een iets te hoog fipronilgehalte hebben.