Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

NVWA waarschuwt voor besmette eieren met hoge dosis schadelijke stof

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om eieren met de bedrijfscode X-NL-40155XX niet te eten. 
Door: ANP/NU.nl

Het gehalte van de schadelijke stof fipronil daarin is zo hoog dat consumptie een acuut gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Dat meldt de NVWA maandag.

De code staat gestempeld op het ei. De eieren worden op dit moment teruggehaald uit de schappen. Consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien. 

Ook waarschuwt de NVWA geen eieren te eten met de codes: X-NL-43113XX, X-NL-43326XX, X-NL-43835XX, X-NL-42766XX, X-NL-42071XX, X-NL-43514XX, X-NL-41679XX, X-NL-43879XX, X-NL-43640XX, X-NL-42659XX.

Op de positie van de X staat een cijfer 0, 1 of 2. Daarbij staat 0 voor een biologisch ei, 1 voor een vrije uitloopei of grasei en 2 voor een scharrelei of rondeel. 

Het fipronil-gehalte bij de eieren met de betreffende codes is hoger dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders wordt aangeraden om voorlopig hun kind uit voorzorg geen eieren met deze codes te laten eten.

Fipronil

Fipronil is een insecticide dat tegen luizen, vlooien en teken wordt gebruikt. Het zit ook op vlooienbandjes van katten en honden.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bestempelt fipronil als 'matig toxisch' voor de mens. In grote hoeveelheden kan het schade aanbrengen aan lever, nier of schildklier. De stof kan bij langdurige consumptie schadelijk zijn voor de algehele gezondheid.  

Luizenbestrijder

De NVWA komt met deze waarschuwing nadat vorige week was geconstateerd dat een luizenbestrijder het afgelopen jaar fipronil had gebruikt bij een groot aantal pluimveebedrijven tegen bloedluis.

Het middel is niet toegestaan in de pluimveehouderij. Inmiddels zijn 180 pluimveebedrijven stilgelegd. De betreffende ondernemingen moeten hun geleverde eieren terugroepen. Het Openbaar Ministerie heeft een onderzoek ingesteld tegen de luizenbestrijder, aldus de NVWA.

De brancheorganisatie voor de eiersector OVONED stelt dat sinds 22 juli er geen besmette eieren meer in de winkels zijn gekomen. Volgens de organisatie is de pluimveesector "slachtoffer geworden van een frauduleuze handeling waar de getroffen pluimveehouders part noch deel aan hebben".

Aanbevolen artikelen