Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van de ramadan op het lichaamsgewicht. Het effect zou per persoon verschillen, en vooral te maken hebben met hoe men de vastenperiode beleeft. 

De Volkskrant dook in verschillende onderzoeken die het verband tussen ramadan en lichaamsgewicht belichten. Een studie uit Saoedi-Arabië toonde aan dat moslims tijdens de ramadan circa 50 procent meer zouden eten dan anders, met als gevolg dat 59 procent van de vrouwen en 25 procent van de mannen aankomt.

Andere onderzoeken rapporteerden juist dat de moslims na de ramadan tijdelijk afvielen, een effect dat na twee weken alweer teniet gedaan zou zijn.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) laat aan de krant weten dat ze in Nederland eerst een geringe daling van het gewicht zien ontstaan, door uitdroging en niet door vetverlies. "Vervolgens ontstaat er een (lichte) toename van het gewicht. Dat komt vooral doordat er na zonsondergang veel vette en suikerrijke voeding wordt gegeten", aldus het NHG.

Beleving

Volgens onderzoekers verschilt het per persoon of je aankomt of afvalt tijdens de ramadan. Dat heeft te maken met verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht en culturele verschillen, en hangt er vanaf hoe ieder persoon de vastenperiode beleeft.

"Zie je het als een periode van bezinning, dan zul je eerder gewicht verliezen. Als je de vastenperiode als een feestelijke tijd ziet waarbij lekker eten en samenzijn belangrijk is, dan is aankomen waarschijnlijker", laat onderzoeker sociale geneeskunde Mary Nicolaou weten aan de Volkskrant.

Animatie door in60seconds