Sam Panopoulos, de uitvinder van de pizza Hawaii is overleden. Zijn uitvinding leidde wereldwijd tot discussie. Niet iedereen vindt namelijk dat ananas op een pizza hoort.

Hij stierf donderdag op 83-jarige leeftijd in het ziekenhuis, meldt de BBC. De Griek emigreerde in 1954 naar Canada, waar hij een aantal restaurants opende met zijn broers.

In een van die restaurants kwam hij op het idee om ananas uit blik toe te voegen aan een pizza. "We waren jong en in een experimentele fase, we deden het voor de lol", verklaarde hij later.

Het recept zorgt al jaren voor discussie. Zo verklaarde Guðni Thorlacius Jóhannesson, president van IJsland, in februari dat als het aan hem ligt er een verbod op de pizza komt. "Maar helaas heb ik de macht niet op zulke wetten te maken."

Ook in Utrecht zorgde de pizza Hawaii deze week nog voor opschudding, meldt lokaal medium DUIC. Een pizzabar in de Domstad had daar verbodsborden met ananassen opgehangen op de Amsterdamsestraatweg, en nam zo stelling in tegen het populaire gerecht.