Zondag 29 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Aantal bierbrouwerijen in Nederland fors gestegen

Nederland kent momenteel 488 bierbrouwers en brouwerijverhuurders, dat zijn er 66 meer dan een jaar geleden. 
Door NU.nl

In 2016 startten er in totaal negentig nieuwe bierbrouwers, zo blijkt uit gegevens van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. In Utrecht nam in een jaar tijd het aantal actieve biermakers met een derde toe van 31 brouwerijen in juni 2016 naar 42 bijna een jaar later.

Noord-Holland telt de meeste brouwerijen met 110 in totaal, maar Noord-Brabant heeft relatief de meeste brouwerijen. Per 100.000 inwoners van de provincie zijn er vier brouwerijen, tegenover een landelijk gemiddelde van 2,9 brouwerijen. 

Aantal bierbrouwerijen per provincie

Deze inhoud kan helaas niet worden getoondWij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.

Verhuurders

Ruim de helft van de biermakers in Nederland zijn bedrijven met een eigen brouwerij. Daarnaast zijn er 230 brouwerijhuurders. Deze kleine bedrijven produceren in ketels op een andere locatie, omdat zij geen eigen brouwerij hebben. 

Ook zijn er brouwerijverhuurders actief. Zij produceren zelf geen bier, maar verhuren hun brouwerij aan derden, zoals de brouwerijhuurders.

Aanbevolen artikelen