Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Mensen eten minder, maar wel luxer brood'

Was er eerst een daling op te merken in de verkoop van brood, in 2016 lieten de cijfers weer een stijging zien. Vooral volkoren en luxere broodsoorten worden nu gegeten, zo constateren broodkenners.  
Door NU.nl/Danja Koeleman

David de Bruijn, communicatiemanager van het Nederlands Bakkerij Centrum, ziet een kentering in de consumptie van brood. "Was er eerst een daling merkbaar, die krimp lijkt zich nu te stabiliseren. Over het algemeen willen mensen vaker luxer brood eten: onder deze noemer vallen broodsoorten zoals desem, spelt, vloerbrood maar ook volkoren varianten." 

Volkoren brood is veruit het populairst, stelt De Bruijn. "Dat is natuurlijk positief, want het is de meest gezonde broodsoort. Mensen zijn bewuster bezig met eten en ook met welke broodsoort zij kiezen. In tegenstelling tot andere producten waarvan een volkoren product te koop is, zoals pasta, weet je bij brood zeker dat het 100 procent volkoren is. Daarnaast is brood een belangrijke bron van jodium, daarvan krijgen we nog steeds te weinig binnen."

Ook Chantal Meijer, voedingsdeskundige en eigenaar van de blog Feelgoodbyfood, ziet de populariteit van volkoren brood toenemen. "Daarvan weet je zeker dat het ook echt volkoren is, anders mag het de noemer "volkoren" niet krijgen." 

Kritisch

De blogger merkt ook een groeiende vraag op naar "transparant" brood. "Mensen willen weten waar de ingrediënten in het brood vandaan komen en zich ervan verzekeren dat ze geen troep eten." 

Iets dat ook wordt opgemerkt door De Bruijn. "De consument is kritischer geworden: wat zit er precies in mijn brood, welke toegevoegde stoffen worden gebruikt? Transparantie is belangrijk en de leveranciers doen daar veel mee."

Daarbij geeft Meijer wel een kanttekening: "Wat betreft ambachtelijk brood is het niet zeker of het ook echt op ambachtelijke wijze is gemaakt. Het is dus zaak om altijd even de ingrediëntenlijst te checken, op het etiket of bij je bakker." 

Spelt

De blogger ziet dat spelt nog steeds "hot" is. "Je merkt wel dat mensen goed kijken naar de ingrediëntenlijst om te controleren of het brood inderdaad veel spelt bevat. Ook zuurdesembrood maakt een grote opmars. In eettentjes zie je die steeds vaker op de kaart. Mensen eten het graag, waarschijnlijk omdat het gezond is: het is beter verteerbaar en ook voedzamer."

"Ook haverbrood, ook wel bekend als 'oaties', wordt steeds populairder. Dat wordt niet gemaakt van meel, maar van haver. Een goede optie voor mensen die geen tarwe verdragen. Oaties smaken en zien er uit als 'gewoon' brood. Vooralsnog vooral te vinden in eettentjes, maar ik verwacht wel dat dit ook aangeboden gaat worden in de supermarkt."

De oaties zijn in veel gevallen ook geschikt voor mensen met coeliakie, glutenintolerantie. Het ligt aan het soort haver of het brood ook geschikt is voor deze personen. Ondanks de opmars van dit soort producten constateert De Bruijn dat de anti-glutenhype voorbij is.

"Natuurlijk zijn er mensen die echt een glutenallergie hebben, maar mensen die gluten wel verdragen zien steeds vaker in dat het een fabel is dat gluten ongezond is. De kwaliteit van glutenvrij brood ziet de consument wel beter worden, zo wordt er vaker dagvers glutenvrij brood gemaakt." 

"Ja, de kwaliteit van glutenvrij brood is zeker beter", constateert ook Meijer. "Voorheen was het vooral heel droog van smaak, het was niet te eten. Nu smaakt het bijna net zoals 'gewoon' brood. De vraag naar dit type brood wordt steeds groter, ook mensen zonder allergie willen het eten."

Feestje

Ook Meijer ziet dat de "anti-gluten-hype" inmiddels zijn hoogtepunt voorbij is. "Mensen weten wel dat brood ook genoeg gezonde ingrediënten bevat. Daarbij wordt er in glutenvrij brood vaak extra suiker gestopt, dus het is voor mensen zonder allergie niet per se beter dan regulier brood."

Volgens de blogger zal brood altijd gegeten blijven worden, zij het in een ietwat andere vorm. "Nederland is een broodland, dus we zullen het niet ineens massaal laten staan. Mensen weten dat het gezond is en een bron van energie."

"Maar het wordt minder vaak bij zowel het ontbijt als de lunch gegeten. Vooral brood bij het ontbijt maakt plaats voor variaties zoals smoothies of yoghurt. Maar als we brood eten, besteden we er wel meer aandacht aan. Het beleg wordt uitgebreider, de sneeën dikker, er wordt een feestje van gemaakt."


Lees meer over:

Eten en Drinken

Aanbevolen artikelen