Het aantal festivals dat compleet om eten en drinken draait, is in het afgelopen jaar flink gestegen. In 2016 hadden liefhebbers de keus uit 153 verschillende festivals, waarvan zeventig voor het eerst gehouden werden.

Ten opzichte van film- en muziekfestivals is het aanbod in foodfestivals daarmee het meest toegenomen, concludeert het lectoraat Crossmedia van de Hogeschool van Amsterdam in de Festival Atlas 2016.

Het overgrote deel van de foodfestivals is in de laatste jaren ontstaan: 89 procent bestaat nog geen vijf jaar. De meeste foodfestivals zijn gratis, bij 16 procent van de foodfestivaledities moest een entreeprijs worden betaald.

De meeste foodfestivals worden in mei, juli en september georganiseerd. De drukste dagen in 2016 waren 17 juni, 26 augustus en 29 juli. In Noord- en Zuid-Holland zijn het vaakst foodfestivals te vinden: 42 procent van de festivals vinden daar plaats. Amsterdam (28 festivaledities), Utrecht (13 edities) en Rotterdam (13 edities) zijn daarbij de populairste steden.

De leukste food festivals voor deze zomer vind je op CookLoveShare.nl