Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'De populariteit van rum is te danken aan zijn toegankelijkheid'

In navolging van festivals voor onder meer bier, gin en whisky vindt deze zaterdag voor het eerst een rumfestival plaats in Nederland. De drank staat niet bovenaan in de lijst van bekende gedistilleerde dranken, maar cijfers wijzen uit dat het goed gaat met de verkoop.
Door NU.nl/Danja Koeleman

Rumkenners stellen dat de groeiende populariteit onder meer te danken is aan de veelzijdigheid van rum. 

"De tijd is aangebroken voor rum", vertelt Gianni Debipersad, organisator van het festival, dat de naam Club Rum met zich meedraagt. "Ik vind het eigenlijk raar dat er wel festivals voor bijvoorbeeld whisky, gin en wijn worden gehouden, maar nog niet voor rum. Het is een mooi product met een mooie historie."

Dat wordt beaamd door rumadviseur Erik Voskamp van het portal Rumworld.nl. "De populariteit ervan is langzaam aan het groeien. Er is meer vraag naar kwaliteitsrum, niet alleen in de slijterijen maar ook online. Bij proeverijen die ik organiseer serveer ik ook alleen goede rum. Na het proeven is iedereen om. Van alle gedestilleerde dranken staat rum bovenaan de smakenladder. Daaronder vind je whisky, jenever en onderaan bungelt wodka. Dat is geheel smaakloos."

"Het is dan ook een prachtproduct, voor iedereen is er een rum. Je kunt er alle kanten mee op: je kunt er ook mee koken, het gebruiken als ontsmettingsmiddel en het wordt in de Dominicaanse Republiek zelfs beschouwd als een wondermiddel. Ze prijzen mamajuana, een drank met rum als basis, daar aan als een medicijn dat bijna overal goed voor is." 

Baco

Debipersad vertelt dat een groot deel van de klassieke cocktails gebaseerd zijn op rum, zoals de mojito en de caipirinha, maar dat weinig mensen weten dat er in deze mixen rum zit. "Sommige mensen beseffen ook niet dat de Bacardi in hun baco ook rum is."

Debipersad merkt desondanks op dat rum wel bekender aan het worden is. "Dat komt wellicht mede doordat whiskydrinkers rum hebben ontdekt, omdat whisky de afgelopen jaren duurder is geworden."

Rum en whisky lijken in bepaalde opzichten op elkaar, legt hij uit. "De manier van destilleren en de rijping is verwant aan elkaar. De vaten waarin de drank gerijpt wordt geven tonen aan de smaak, zoals vanille en honing. Die kom je in beide dranken tegen.” Maar verder kun je de smaakbeleving van whisky en rum niet met elkaar vergelijken, vindt de rumliefhebber. "Het mooie van rum is dat het een grote diversiteit biedt, meer dan whisky. Je hebt krachtige varianten maar ook lichtere, en kruidenrum of rumlikeur. Je kunt er alle kanten mee op."

Voskamp ziet rum zelfs wel populairder worden dan whisky. "Het heeft veel meer smaak. Rum heeft het grootste smakenpalet ter wereld", legt hij uit. "Elk land kent zijn eigen bereidingswijze en ook in regio's kunnen de soorten rum van smaak flink verschillen. Een rum gemaakt in een berggebied smaakt bijvoorbeeld weer heel anders dan een variant die wordt bereid in een gebied dat ligt onder de zeespiegel."

Toegankelijk

"Rum is heel toegankelijk", stelt ook Debipersad. "Sommige rumsoorten bevatten een zoetigheidje en de meeste soorten lenen zich daar uitstekend voor. Veel mensen beperken hun rumconsumptie tot het drinken van cocktails, maar voor anderen is dat het startpunt om ook de pure variant te leren ontdekken. Uiteindelijk gaat het er eigenlijk niet om hoe je je rum drinkt zolang je het lekker vindt en je weet wat je drinkt."

Debipersad vermoedt dat ook het drinken van de pure variant steeds populairder wordt. "In rum zijn grofweg drie stijlen te onderscheiden: de Spaanse, de Franse en de Engelse. Veel mensen beginnen met de Spaanse, omdat die rum vaak ietwat wordt bijgezoet en dus iets makkelijker is om te drinken."

Ook Voskamp merkt dat rum in toegenomen mate puur gedronken wordt. "Doordat rum zo veel verschillende smaken biedt, is de drank ook goed te combineren met allerlei spijzen. Net als bij wijn kun je rum matchen met bepaalde gerechten. Zo sluit een citrus-achtige rum goed aan bij vis zoals zalm en past een pittige variant goed bij een vleesgerecht als carpaccio. Pure chocolade is trouwens ook een goede match voor rum, dat zorgt voor een ware smaaksensatie. De rum smaakt dan totaal anders."

"In landen als Engeland en de Verenigde Staten is de rumsommelier, oftewel de rummelier, al een bestaand vak. Wijndrinkers zouden ook eens rum kunnen proberen. Sommige rum wordt zelfs gerijpt in een wijnvat, waardoor het een lichte smaaktoon van wijn meekrijgt." 

Rijping

Voskamp adviseert de beginnende rumdrinker om niet te veel te betalen voor een slechte kwaliteit. "Een rum van 20 euro betekent niet dat hij twintig jaar oud is. Het nadeel van rum is dat er niet altijd op het etiket staat hoe oud de drank is, hoe lang hij gerijpt heeft. Iets wat wel het geval is bij whisky. Het verschilt daarbij ook per land wanneer iets 'rum' mag worden genoemd. In de Dominicaanse Republiek is dit bijvoorbeeld na een rijping van twee jaar, maar rum uit Mexico hoeft maar acht maanden te rijpen om het predikaat 'rum' te krijgen."

Rum wordt niet alleen gedronken, het is ook een veelgebruikt ingrediënt van allerlei lekkernijen. "Van oudsher wordt het veel gebruikt bij gebak zoals cakes", zegt Debipersad. "En je ziet het weleens terug in sauzen of barbecuemarinades. Vooral in de tropische landen wordt rum vaak toegepast als ingrediënt, omdat de alcohol de producten langer goed houdt."

Wat kan bijdragen aan de populariteit van rum, is dat veel mensen de sterke drank associëren met positieve dingen. "Als je vraagt: waar denk je aan bij rum, dan zegt men dingen zoals mooi weer, muziek en dansen onder de blote hemel. Dat kan wellicht voordelig werken voor de toename in populariteit van rum."

Het rumfestival Club Rum vindt zaterdag plaats in het Tobacco Theater in Amsterdam. 


Lees meer over:

Eten en Drinken

Aanbevolen artikelen