Het vervangen van een glas frisdrank door een glas water op een dag kan het risico op obesitas met 15 procent verminderen.

Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Navarra, die de resultaten van hun onderzoek onder 16.000 deelnemers bekendmaakten tijdens een congres over obesitas in Porto.

Het vervangen van een glas bier door een glas water kan het risico op obesitas zelfs met 20 procent verminderen. Voor wijn geldt dat niet. Volgens sommige experts weten veel mensen niet hoe calorierijk alcohol, en dan met name bier, is.

Daarbij gaan mensen die veel alcohol drinken ook vaak meer eten. "Je gaat niet uit met het idee 'ik wil echt een döner kebab', als je al drie maaltijden hebt gehad", zegt Paul Christiansen van de Liverpool University in The Guardian.

Drinkgedrag

Het onderzoek van de universiteit van Navarra vond plaats over een periode van acht jaar, waarin studenten vanaf het moment dat ze begonnen met hun studie werden gevraagd naar hun drinkgedrag. Vervolgens moesten ze elke twee jaar dezelfde vragen opnieuw beantwoorden.

Na acht jaar bleken 873 deelnemers obesitas te hebben. Aan de hand van wiskundige modellen werd bekeken wat er zou zijn gebeurd als de deelnemers dagelijks een glas water hadden gedronken in plaats van bier, wijn, frisdrank of andere drank.

Weet jij hoeveel glazen water per dag gezond voor je zijn? Op CookLoveShare.nl vind je het antwoord