Het Voedingscentrum adviseert jongeren tussen de dertien en achttien jaar maximaal één drankje met veel cafeïne, zoals koffie en energiedrank, per dag te nemen. Dit zeggen zij naar aanleiding van de dertienjarige Amerikaanse jongen die onlangs zou zijn overleden aan een overdosis energiedrank.

Cafeïne kan de bloeddruk verhogen en een teveel kan leiden tot hartkloppingen- en problemen, wat eventueel tot sterfte leidt. Niet alleen energiedrank, maar ook cola, koffie, ijsthee en chocolade bevatten veel van deze stof.

Energiedranken, zoals Red Bull en Monster, hebben veel effecten op de gezondheid. Zo bevat één blikje 100 kilocalorieën. 

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 66 procent van de 11- tot 18-jarigen minder goede ervaringen met energiedrank heeft. Ze zeggen druk en hyperactief te zijn, slaapproblemen te hebben en in te storten als ze het druk hebben. In Scandinavië zeggen de jongeren dat te veel cafeïne kan leiden tot angstgevoelens en slaapstoornissen.

Overlijden door een te hoge cafeïne-inname wordt nauwelijks gerapporteerd, zo meldt het Voedingscentrum. Volwassen kunnen overlijden aan cafeïne wanneer ze ineens 10 gram cafeïne binnenkrijgen. Voor kinderen is die maximale dosis minder goed bekend. Een kop koffie bevat 85 miligram cafeïne. 

Het Voedingscentrum raadt af om energiedrankjes in combinatie met alcohol te nuttigen, omdat het je reactietijd verlaagt.

Deze voedingsmiddelen zorgen juist voor betere concentratie. Lees het op CookLoveShare.nl.