Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Smaakvollere bieren met minder alcohol steeds populairder in Nederland'

Bier met meer smaak maar met een lager alcoholpercentage wordt steeds populairder in Nederland, zeggen experts in een gesprek met NU.nl.
Door NU.nl/Jorieke van Noorloos

Deze week wordt de Week van het Nederlandse bier georganiseerd en kunnen mensen op het Nederlands Bierproeffestival in Den Haag onder meer deze biertjes proeven.

De experts zeggen dat de frisse en kruidige biertjes aan populariteit winnen. Volgens Peter van der Arend, eigenaar van drie biercafés in Amsterdam, is ook de zogeheten IPA (India Pale Ale) nog steeds een trend. "De afgelopen twee jaar al, maar een IPA is hoppig, bitter en blond biertje met een wat hoger alcoholpercentage. Nu zien we de saison en de session ale steeds vaker gedronken worden."

Zowel de session ale als saison is bier met een alcoholpercentage rond de vijf à zes procent. De saison heeft een frisse afdronk en is wat kruidig van smaak. De session ale kan zowel helder als troebel zijn en is een overkoepelende naam voor craftbier, maar dan met minder alcohol. Craftbier wordt zo genoemd omdat het wordt gebrouwen in kleine brouwerijen.

Bewuster met alcohol

Volgens biersommelier Fiona de Lange verliezen daardoor bieren met een hoog alcoholpercentage terrein. "Mensen zijn tegenwoordig veel bewuster van de gevolgen van alcohol en meer bezig met echt het bier te proeven. Als je een session ale of saison drinkt, kun je veel meer verschillende smaken proberen."

Dat mensen meer bezig zijn met bewuster bier drinken, heeft te maken met de biercultuur die in Nederland steeds groter wordt. Arends: "Je kan het vergelijken met de koffiecultuur die we nu hebben: vroeger dronken we alleen filterkoffie en nu kun je ook latte macchiato, cappuccino en espresso nemen. Je kunt het gewone pilsje met de filterkoffie vergelijken, dat is de standaard. Daar omheen heb je nu bijvoorbeeld ook speciaalbier, witbier en craftbier."

"Toen ik drie jaar geleden met mijn bedrijf begon, waren er in Nederland nog maar 150 kleine brouwerijen", vertelt Mark Kenter, bierexpert en online verkoper van kratfbier. "Nu zijn dat er bijna 400. Doordat mensen zo bewust bezig zijn met drinken, vinden ze het ook leuk om zelf uit te zoeken hoe ze bier kunnen maken en waar bier vandaan komt." De Lange herkent dat: "Mensen zijn tegenwoordiger steeds bewuster met hun eten, maar ook met hun drinken. Je kunt tegenwoordig heel makkelijk zelf thuis bier brouwen en dat wordt dan ook volop gedaan."

Verhaal

Kenter merkt dat mensen het ook leuk vinden om bier met een verhaal te drinken. "Veel consumenten vragen aan mij waar een bepaald biertje vandaan komt en hoe het wordt gebrouwen. Ze zuigen die informatie op, echt fantastisch."

Volgens Van der Arends verkoopt bier met een verhaal goed. "Mensen vinden het leuk om te weten waar hun bier vandaan komt, het maakt het speciaal. En dat je het dan zelf bij een lokale brouwerij moet ophalen, bijvoorbeeld. Het speciale, lokale bier wordt alleen een stuk minder interessant als het bijvoorbeeld ook bij de Albert Heijn te koop is."

De experts weten ook welke lekkere bieren we deze zomer zeker op het terras moeten gaan drinken. Fiona de Lange raadt de bittere doch fruitige Jopen Mooie Nel IPA aan, volgens Peter van der Arend is een witbiertje op het terras altijd goed.

Mark Kenter heeft zelfs drie aanraders: "Als je van lichtblond bier houdt, is de Bronckhorster Slimmer Rhakker lekker. De Eigenweiss, die valt onder het type weizen van brouwerij Bruut, heeft een fris citrusaroma. Als laatste zou ik de Christoffel W-IPA aanraden. Dit is een hoppig witbiertje en ook erg lekker."


Lees meer over:
LifestyleEten en Drinken

Aanbevolen artikelen