Het vermijden van gluten in het dieet, zonder dat daar een medische indicatie voor is, zou volgens onderzoekers schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Mensen die geen gluten eten, consumeren ook minder volkoren granen, wat volgens onderzoekers van de Harvard Medical School zou kunnen leiden tot een groter risico op hart- en vaatziekten. Dat staat in The British Medical Journal. Daarbij gaat het specifiek om mensen die glutenvrij eten om de voedseltrends te volgen en niet om mensen die Coeliakie ofwel een glutenintolerantie hebben.

Volgens de wetenschappers geloven steeds meer mensen dat gluten het risico op overgewicht vergroten. Ook wordt geloofd dat gluten hart- en vaatziekten, psychische problemen en problemen met het metabolisme veroorzaken. 

Tijdens het onderzoek zijn 45.303 mannen en 64.714 vrouwen over een periode van 26 jaar gevolgd. Uit de resultaten zou blijken dat het eten van gluten de kans op hartziekten niet vergroot. Daarentegen zorgt het vermijden van gluten voor een verminderde consumptie van granen, wat risico's met zich meebrengt.

Het promoten van glutenvrije diëten onder mensen die geen Coeliakie hebben zou daarom volgens de onderzoekers moeten worden ontmoedigd.

Het glutenvrije eten neemt de afgelopen jaren fors toe. In 2015 werd in het Verenigd Koninkrijk voor 210 miljoen pond aan glutenvrijeproducten verkocht. Verwacht wordt dat dit in de vier daarop volgende jaren zal verdubbelen. Daarmee is de Engelse markt de grootste van heel Europa. 

Coeliakie

Coeliakie is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam antistoffen maakt tegen eigen weefsel. In Nederland heeft één op de honderd mensen Coeliakie. Voedsel met gluten zorgt bij mensen met coeliakie voor een beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Daardoor kan de darm zijn werk niet goed doen. Door deze schade kunnen op de lange termijn belangrijke voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen.

Deze tips van CookLoveShare.nl zorgen ervoor dat je, ondanks een glutenintolerantie, toch kunt mee-eten met de rest.