Van alle Europese landen heeft Spanje het grootste aandeel wijngaarden. Eind 2015 werd in het Zuid-Europese land 941.145 hectare grond gebruikt voor de teelt van druiven.

Dat blijkt uit cijfers die het Europees statistiekbureau Eurostat dinsdag heeft gepubliceerd, meldt het Belgische persbureau Belga.

De kleine miljoen hectare land maakt daarmee ongeveer voor 30 procent deel uit van het totaal aan wijnbouwland in de Europese Unie. Op nummer twee in de lijst staat Frankrijk met 802.896 hectare, gevolgd door Italië (610.291 hectare). De drie landen zijn goed voor drie kwart van de totale oppervlakte aan wijngaarden in de EU.

In Frankrijk zijn gemiddeld de grootste wijngaarden te vinden, met een gemiddelde oppervlakte van 10,5 hectare.

Wijnregio

In Spanje is een wijngaard gemiddeld slechts 1,8 hectare, maar het land telt wel meer exploitaties (517.615) dan Frankrijk (76.453). Ook ligt in Spanje de belangrijkste wijnregio, Castilla-la Mancha. De regio maakt maar liefst 14 procent uit van het wijngebied in de EU.

Het rapport meldt dat in Roemenië de meeste wijngaarden te vinden zijn, 855.000 in totaal. Dat is 36 procent van het totaal aantal wijngaarden.

In totaal telde heel de EU eind 2015 2,4 miljoen gaarden, waar druiven worden geteeld op  3,2 miljoen hectare. Op 2,5 miljoen hectare hiervan (78 procent) worden druiven geteeld die worden gebruikt voor kwaliteitswijn.

Deze wijn voldoet aan bepaalde wijnbouw-technische eigenschappen, waaronder de herkomstbenaming en het gebruikte druivenras. Uit Duitsland, Tsjechië, Luxemburg, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Slovenië komt bijna alleen maar wijn die valt onder deze titel (99 procent of meer). Ook Spanje levert met 95,6 procent veel kwaliteitswijn. Wijnland Frankrijk zit daar echter onder met 84,4 procent.

Er zijn geen cijfers bekend over wijngaarden in Nederland.

Lees op CookLoveShare.nl hoe je binnen een paar minuten je wijn goed koelt.