Maandag 8 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Suiker

Nederlander eet gemiddeld dertig suikerklontjes per dag

Mensen weten nog steeds amper wat ze moeten doen om minder suiker binnen te krijgen. Nederlanders krijgen zonder het te beseffen gemiddeld dertig suikerklontjes per dag binnen door allerlei producten. 
Door ANP

Ook krijgen mensen door voeding suiker binnen, terwijl zij daar nauwelijks suiker in vermoeden. Dat blijkt uit een onderzoek van het Diabetes Fonds onder 1200 mensen, dat volgens het fonds representatief is. 

De dertig klontjes, vastgesteld tijdens een peiling enkele jaren geleden, is ongeveer het dubbele van wat verantwoord is. Liefst 84 procent weet niet hoe de overmaat aan suiker te bestrijden, concludeerde het Diabetes Fonds. Toch probeerde driekwart van de bevolking weleens minder suiker te eten en te drinken. Mensen deden dit vooral om zich gezonder te voelen en om af te vallen.

Een grote meerderheid, 85 procent, ziet alleen heil in een flinke suikerreductie in producten. Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, zegt dat er nog een lange weg is te gaan: "De afspraken zoals die nu zijn gemaakt tussen de overheid en industrie zijn zo beperkt dat dit onvoldoende stimuleert tot de ontwikkeling van producten met minder suiker. Fabrikanten moeten meer verantwoordelijkheid nemen.’"

Het fonds gaat vanaf woensdag actievoeren met Ekoplaza. In vijf 'minder suiker weken' krijgen mensen tips en recepten.

Beeld uit video: Drie tips om minder suiker te eten1:00
Afspelen knop

Drie tips om minder suiker te eten

Drie tips om minder suiker te eten


Lees meer over:

Gezondheidsuiker

Aanbevolen artikelen