Buitenlandse fastfoodketens die zich in Nederland vestigen, moeten niet de fout maken hun concept te "vernederlandsen". Volgens foodservicewatcher Ubel Zuiderveld moeten ketens als Dunkin' Donuts, TGI Friday's, Five Guys en Pizza Hut, die (opnieuw) naar Nederland komen, verder een lange adem hebben.

"McDonald's heeft geprobeerd hier kip met appelmoes te verkopen; dat sloeg niet aan", zegt Zuiderveld tegen NU.nl.

Volgens Zuiderveld heeft McDonald's er uiteindelijk twintig jaar over gedaan om winst te maken in Nederland. "Er zijn investeringen nodig om voet aan de grond te krijgen. Het opleiden van personeel, de promotie; dat kost veel geld."

Ook is het volgens Zuiderveld belangrijk om "vol in te zetten op social media" om twintigers en dertigers te bereiken. "Dat kan belangrijk zijn voor TGI Friday's: dat vind ik een ouderwets restaurant dat wel wat hipper gemaakt kan worden. Ik vraag me af of dat hier gaat werken."

Wat verder van belang is, is het vinden van goede locaties. "Dat is nu misschien makkelijker omdat er veel leegstand is en de onroerendgoedprijzen omlaag zijn gegaan."

Dunkin' Donuts

Dunkin' Donuts opende donderdag in Amsterdam zijn eerste van zeker 25 vestigingen in de komende vijf jaar in Nederland. Op termijn moeten er zo'n 160 filialen komen in ons land. Een eerder avontuur van Dunkin' Donuts op de Nederlandse markt, eind jaren negentig, mislukte. Ook Pizza Hut deed eerder een poging.

Welke van de ketens succesvol zullen worden, vindt Zuiderveld moeilijk te voorspellen. "Er is er altijd wel eentje die succes heeft. Van Five Guys verwacht ik veel, dat past bij de jongere generatie. Ze hebben goed vlees en mensen willen graag een goede burger. Dunkin' Donuts slaat wellicht aan bij bepaalde doelgroepen die een zoet broodje bij de koffie willen."

Ook voedingswetenschapper Liesbeth Smit, die drie jaar in de Verenigde Staten woonde, betwijfelt of de nieuwe ketens hier voet aan de grond kunnen krijgen. "Het zijn vaak mensen uit een bepaalde sociale klasse die dat soort gelegenheden bezoeken. De hoogopgeleide vrouw die superfoods eet, ga je daar niet vinden. ​Wellicht spreken deze goedkopere restaurants wel mensen aan die een snelle ongezonde hap willen voor een lage prijs", aldus Smit.

"Toch denk ik dat we in Nederland echt op de gezondere tour zijn. Lekker en gezond eten is hier op steeds meer plekken beschikbaar."

'Donut past bij snackgedrag van Nederlanders'
'Donut past bij snackgedrag van Nederlanders'

Cultuur

Dat bepaalde ketens in de Verenigde Staten zo populair zijn, komt volgens Smit deels door de cultuur die erbij hoort. In Nederland ontbreekt die (nog) voor dit soort ketens. "In Californië heb je bijvoorbeeld de hamburgerketen In-N-Out Burger; daar kunnen mensen uren over praten. Mensen identificeren zich echt met zo'n concept."

"Verder weten mensen best wel dat eten van McDonalds en KFC niet goed is voor je gezondheid, want berichten daarover verschijnen regelmatig in de media. Maar bij andere burgerbars zetten Amerikanen niet zo snel vraagtekens", aldus Smit.

Nederlanders doen dat sneller, denkt Smit. "Ze zijn een stuk nuchterder én worden veel minder lastiggevallen met reclame. In de VS is de macht van adverteerders heel groot. Als op de verpakking van koekjes staat dat er havermout in zit of dat ze suikervrij zijn, wordt gedacht dat het een gezonde snack is, terwijl dat vaak niet zo is. Ik denk dat Nederlanders wat meer hun gezonde verstand gebruiken."

Overigens is fastfood niet per definitie ongezond, zegt Zuiderveld. "De naam zegt meer iets over de snelheid van het serveren. Veel ketens werken steeds vaker met biologische ingrediënten, zoals Shake Shack bijvoorbeeld, een keten die ik ook wel naar Nederland zie komen. Of Chipotle; daar werken ze veel met verse ingrediënten."

Deze feelgoodsnacks zijn niet alleen lekker maar ook nog gezond. Lees meer op CookLoveShare.nl