De komende week wordt het warmer en zonniger en de terrassen worden drukker. Deze lente en zomer zullen we vooral veel gerechten op het terras delen, denken experts.

"Het personeel in de horeca staat onder druk en daarom worden er geen arbeidsintensieve gerechten gemaakt", zegt horecatrendwatcher Wouter Verkerk. "Dat leidt tot grote planken met kleine hapjes, waarvoor het personeel alleen alles hoeft te snijden en leuk neer hoeft leggen."

"Het is makkelijk te hanteren eten, en het is betaalbaar", zegt foodtrendwatcher en columnist Marjan Ippel. "Mensen vinden het leuk om borrelhappen te delen en zo meer te kunnen proeven, rechtstreeks van de plank."

Mini-burger

Op deze planken vinden we traditionele borrelhappen zoals kaas en worst, maar ook "one trick pony's": meerdere varianten van hetzelfde hapje. "Zoals hapjes met kip, of mini-varianten van verschillende burgers", zegt Verkerk. "Wat je ook vaker ziet, is friet met verschillende sauzen. In elk geval moeten de gasten verleid worden door een verrassende presentatie."

Dat wordt beaamd door Ippel. "Door de populariteit van sociale media wordt het belangrijker dat de gerechten fotogeniek zijn. In de presentatie zie je veel invloeden van streetfood, dus een informele manier van serveren, met gerechten in zakjes en bestek in een bakje. De deelplanken doen het wat dat betreft dus ook goed. Verder zie je nu ook veel octopus en avocado verwerkt in gerechten, bijvoorbeeld in een koude salade. Die je uiteraard ook prima kunt delen."

Voor de vegetariërs, veganisten en mensen met allergieën groeit de borrelhapkeuze ook. "Zoals een plank met Libanees brood en hummusdips", zegt Verkerk. "De horeca kan er niet meer omheen", vult Ippel aan. "Het is lastig, maar ze moeten wel creatiever worden. Dit is wat het nieuwe publiek verlangt."

Eetmoment

De vaak grote borrelhap-planken passen goed bij een andere trend, namelijk dat de klassieke eetmomenten verschuiven. "Onder meer door de vergrijzing eten we eerder. Als je rond borreltijd dan zo'n plank bestelt, hoef je ook niet meer te dineren."

Volgens Ippel speelt veel horeca daar op in. "Ze hebben geen speciale lunch- en dinerkaart meer, maar een kaart die de hele dag doorgaat. En veel restaurants, zoals pizzeria's, sturen mensen niet gelijk meer weg als ze alleen een drankje willen drinken met een hapje erbij."

Op de menukaarten van de terrassen zijn algeheel minder gerechten te vinden, zegt Verkerk. "Dat is makkelijker voor het keukenpersoneel, maar zorgt er ook voor dat de gasten geen keuzestress hebben. Mensen hebben geen tijd meer om iets uit te kiezen van een grote menukaart. En het zorgt ervoor dat het personeel een goede, snelle service kan leveren." 

"Het borrelen op het terras moet vooral een feestje zijn", zegt Ippel. "Snel iets lekkers eten en drinken met elkaar en daarna terug naar het werk of door naar de volgende afspraak."

Wist je dat stellen die samen borrelen gelukkiger zijn? Lees meer op CookLoveShare.nl