Groot deel etiketten op peutermelk voldoet niet aan eisen wetgeving

Slechts 68 procent van de etiketten op onderzochte merken peutermelk voldoet aan de eisen van de wetgeving. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Het is wel een grote stijging ten opzichte van 2014, toen 15 procent van de etiketten voldeed. Van de 25 beoordeelde merken van 16 fabrikanten voldoen er nu 17 aan de wetgeving, meldt de NVWA. Dat houdt in dat alle regels met betrekking tot het gebruik van voedings- en gezondheidsclaims op etikettering, reclame en presentatie correct zijn toegepast.

De NVWA trof bij zeven merken een overtreding van de claimverordening aan. Op een van de producten werd de claim "geen suiker toegevoegd" aangetroffen, terwijl dit wel het geval was. Ook werd bij geitenmelkproducten aangegeven dat deze "licht(er) verteerbaar" zijn, terwijl dit niet wetenschappelijk bewezen is.

Kwetsbare doelgroep

Sinds 20 juli 2016 staan in de Europese regelgeving geen aparte regels meer voor peutermelk en valt het product onder de Europese en nationale regels voor gewone levensmiddelen. De NVWA houdt gezien de kwetsbare doelgroep goed toezicht op de etiketteringsregels, presentatie en reclame van de peutermelk.

In 2015 heeft de zuigelingenvoeding-sector een zelfreguleringsysteem opgezet voor etikettering en reclame voor zuigelingenvoeding. Waarschijnlijk heeft dit ervoor gezorgd dat nu meer etiketten aan de wetgeving voldoen. Later dit jaar en in 2018 zal de NVWA beoordelen of dit systeem inderdaad een betere naleving tot gevolg heeft.

Eén op de drie ouders denkt zijn of haar kind gezonde voeding te geven. Lees hier meer.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie