'Supermarkten misleiden consumenten met mager gehakt'

Een deel van de supermarkten misleidt consumenten met de termen 'mager gehakt' of 'extra mager gehakt' op de verpakkingen. Volgens de Consumentenbond bevat een groot deel van dit gehakt nog altijd veel vet.

Hierdoor worden kopers die gezonder willen eten misleid. Supermarkten mogen momenteel gehakt 'mager' noemen wanneer het minder dan 15 procent vet bevat. De Consumentenbond pleit voor een verlaging van dit percentage naar 10 procent.

Uit het onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat alleen de AH biologisch mager rundergehakt en Lidl extra mager rundergehakt minder dan 10 procent vet bevatten. Bij de andere onderzochte supermarkten (AH, Aldi, Bio+, Coop, Dirk, Em-té, Jumbo, Jumbo bio, Lidl mager en Plus) ligt dit percentage tussen de 11 en 15 procent. Bij gewoon rundergehakt varieert het aandeel vet tussen de 10 en 22 procent.

De consumentenvereniging liet in totaal 59 soorten rundergehakt van supermarkten en slagers testen. De slagers komen er het beste vanaf: het 'gewone' gehakt van tien onderzochte slagers is minder vet dan bij supermarkten.

Extra mager

Het 'extra mager' gehakt dat sommige supermarkten verkopen bevat vaak meer vet dan de onderzochte soorten 'mager' rundergehakt. Dat was onder meer het geval bij Coop en Dirk. Deze supermarktketens laten weten naar aanleiding van het onderzoek dit te gaan aanpassen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie voor supermarkten, noemt het onderzoek van de Consumentenbond zorgelijk. "De term 'mager' is wettelijk vastgelegd in de warenwet. Het is zorgelijk dat een gerespecteerde organisatie als de Consumentenbond het nodig vindt om bedrijven van misleiding te betichten als deze bedrijven zich aan de wet houden."

"Het is het goed recht van de Consumentenbond om te (willen) lobbyen voor aanscherping van de wet, maar wij zijn van mening dat zij daarbij dan wel de fatsoensnormen in acht moeten nemen", aldus het CBL in een verklaring bij NU.nl.

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie