AirDnD door ontbrekende regelgeving volgens organisator niet illegaal

Volgens Air Drink 'n Dine (AirDnD), de organisator van de restaurantweek voor huiskamerrestaurants in Amsterdam, is hun week niet illegaal. "Je kunt ons concept vergelijken met buurtbarbecues en die mogen ook gewoon georganiseerd worden", aldus Maureen Mijinke van AirDnD.

Het concept van AirDnD lijkt op dat van AirBnB, waar mensen hun huis kunnen verhuren. In dit geval kunnen mensen bij hobbykoks thuis aanschuiven. Koninklijke Horeca Nederland sprak vrijdag van illegale restaurants en noemde de week onaanvaardbaar. Volgens hen mogen de koks niet zonder een drank- en horecavergunning aan de slag.

Geen regelgeving

"Er is nog geen duidelijke regelgeving omtrent AirDnD, dus in onze ogen is het niet illegaal wat wij doen", vertelt Mijinke. "Zo'n tweeduizend hobbykoks krijgen door ons de kans om hun passie voor eten met anderen te delen. Je moet het dus zien als een buurtbarbecue, want daar nodig je ook een grote groep mensen voor uit en daar heb je ook geen vergunning voor nodig. De meesten doen dit gewoon naast hun fulltime baan en zien dit echt als een hobby."

Volgens Cees den Bakker, woordvoerder bij Koninklijke Horeca Nederland, is AirDnD meer dan 'restaurantje spelen'. "Via hen kan ik iedere dag bij een hobbykok eten als ik wil. De koks krijgen ook gewoon geld voor hun werkzaamheden en daar betalen ze nu geen belasting over. Verder wordt er alcohol geschonken bij de diners. Dit is volledig in strijd met de Drank- en Horecawet en strookt niet met het alcoholbeleid van de overheid."

"Je kunt de huiskamerrestaurantweek niet vergelijken met een buurtbarbecue, want het is echt een groot concept", vertelt Den Bakker. "Van de hobbykoks is ook niet bekend of bijvoorbeeld de eisen voor hygiëne, milieu, voedsel- en brandveiligheid in acht worden genomen en dat kan gevaarlijk zijn." Bovendien zou AirDnD zorgen voor oneerlijke concurrentie.

Avontuurlijk

"Het concept van AirDnD is heel anders dan dat van gewone restaurants", vertelt Mijinke. "Bij de huiskamerrestaurantweek schuif je aan bij onbekende mensen en weet je niet precies hoe goed de hobbykok is. Het is een avontuurlijkere manier van dineren en dat trekt een hele andere doelgroep aan dan bij gewone restaurants. Er is dus helemaal geen sprake van concurrentie en ook niet van illegaliteit."

Mijinke zegt wel open te staan voor gesprekken over de regelgeving. "We zijn bijvoorbeeld al in gesprek geweest met het Ministerie van Economische Zaken, omdat zij ook zoekende zijn naar hoe je met de deeleconomie van tegenwoordig moet omgaan."

De restaurantweek krijgt steun van I Amsterdam, de organisatie die zich inzet voor de promotie van de hoofdstad. Dat bureau wordt gesubsidieerd door de gemeente. Sebastiaan Meijer, woordvoerder de gemeentelijke Economie-afdeling, zegt tegenover Het Parool 'niet bang te zijn voor AirBnB-excessen'. "Dit is een nieuw fenomeen, waar nog geen regels voor zijn. We weten nog niet precies wat de gevolgen zijn. We houden het in de gaten, maar zien nu nog geen reden tot zorgen."

De Huiskamerrestaurantweek wordt van 20 tot en met 26 maart in Amsterdam gehouden.

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie