Sprite met suiker is vanaf volgende week niet meer verkrijgbaar in Nederland. Maandag worden alle blikjes en flesjes Sprite uit de schappen gehaald.

Nederland is het eerste land waar producent Coca-Cola deze maatregelen neemt, meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. De suikervrije variant, die nu nog Sprite Zero heet, heet vanaf maandag Sprite.

Nederland zou zijn gekozen omdat het volgens de fabrikant "een van de meest gezondheidsbewuste landen ter wereld is" en Nederlanders volgens hen steeds minder frisdrank met suiker kopen. Volgens de zegsvrouw is dat ook deels vanuit logistieke overwegingen, omdat Nederland een klein land is.

Een gewoon blikje Sprite bevat 92 kilocalorieën, tegenover nul voor Sprite Zero. Sprite is na Coca-Cola het populairste merk van het bedrijf. Door de verandering haalt de producent jaarlijks zo’n 3,75 miljard kilocalorieën uit het portfolio. Daarmee past de stap goed in de strategie van Coca-Cola om het aantal calorieën in producten terug te dringen.

Suikervrije cola

Stoppen met de suikervariant van Coca-Cola is niet aan de orde. "Bij Sprite gold: als het even lekker is dan kan het." Het Sprite-recept is al vaker aangepast. Het recept van Coca-Cola is in meer dan honderd jaar maar één keer aangepast en dat werd na klachten snel teruggedraaid.

Foodwatch ziet de 'Sprite-stap' van Coca-Cola vooral als een reactie op de toenemende druk die frisdrankbedrijven voelen. Daarbij benadrukt de organisatie dat Nederland "Europees kampioen" is in het drinken van suikerhoudende dranken. Dat zorgt er volgens foodwatch mede voor dat er wekelijks 1200 mensen met suikerziekte bij komen.

In Nederland zijn er volgens de organisatie nog geen wettelijke maatregelen van kracht om het gebruik van suiker terug te dringen, terwijl in steeds meer andere landen wel maatregelen zijn en worden genomen zoals bijvoorbeeld een suikerbelasting.

"Een volgend kabinet zou dus zomaar wettelijke maatregelen tegen frisdrank kunnen gaan nemen", aldus foodwatch.

Goede richting

Het Diabetes Fonds spreekt van een stap in de goede richting, maar pleit voor een bredere aanpak, met belastingheffing, hogere prijzen en een gezonder aanbod. Uit onderzoek blijkt dat het drinken van één blikje frisdrank per dag de kans op diabetes type 2 met 20 procent vergroot, waarschuwt het fonds.

Lees hier meer over de slechte gevolgen van suiker in voeding.