Dinsdag 16 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Ontbijt kun je best overslaan'

Wie zichzelf een gezond eetpatroon wil aanleren, hoeft niet per se een ochtendmaaltijd te nuttigen. 

Dat stellen voedingsdeskundigen. "Sommige mensen hebben niet snel last van een lage bloedsuikerspiegel", zegt voedingscoach Ralph Moorman in gesprek met NU.nl. "Die kunnen ook goed functioneren zonder ontbijt en zelfs baat hebben bij intermittent fasting (je voedingspatroon aanpassen door te vasten met tussenpozen, red.)."

Ook Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit en het VU medisch centrum in Amsterdam, zegt dat ontbijten geen noodzaak is. "Regelmaat is niet van belang voor een goed eetpatroon. Er wordt wel vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat dit niet waar is. Zeker als je een zittende baan hebt, is een ochtendmaaltijd niet per se nodig."

Ontbijters wordt aangeraden om geen producten met snelle koolhydraten te nuttigen, zoals een witte boterham met jam en een glas sap. "Die zorgen voor een piek in je bloedsuiker, maar daarna krijg je sneller trek en ga je snaaien. Dan kun je nog beter het ontbijt overslaan."

Jacht

"De eerste mensen op aarde hadden ook geen regelmaat in hun voedingspatroon. Het was fasting and feasting, op jacht en daarna alles opeten wat ze hadden gevangen. Daarna moesten ze maar afwachten wanneer ze weer konden eten. Nu is er continu aanbod. Overal is eten."

Daarbij kan regelmaat ook negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid. "Als je altijd op een bepaald moment eet, zul je merken dat je rond dat tijdstip meer speeksel aanmaakt", zegt Moorman. "Maar ook andere gewoonten, bijvoorbeeld dat je altijd een glas wijn drinkt bij de maaltijd, of bij een emotioneel moment een bak ijs leegeet. Zulke gewoonten sluipen er in en moet je jezelf afleren, als je dat wil." 

Toch is het niet altijd verstandig om maaltijden over te slaan, waarschuwt Moorman. "Dan ben je sneller verleid om te compenseren en ga je grazen. Het beste is toch om drie hoofdmaaltijden te nemen en een tussendoortje rond 15.30 uur. Dat is meestal het moment dat mensen weer trek krijgen."

Na achten

Dat je beter niks kunt eten na acht uur, is volgens beide voedingsexperts een fabel. "Voor alle maaltijden geldt: wat doe je nog daarna? Sommige mensen gaan pas later slapen en zullen een maaltijd of snack na acht uur nog verteren. Wel geldt: eet niet te veel voor het slapen. Een insulinepiek in de nacht kan concurreren met de groeihormoonpiek, die belangrijk is voor je nachtherstel."

"Eten vlak voor het slapen gaan kan zorgen voor een onrustige nacht", weet ook Seidell. "Ook alcohol bij de avondmaaltijd kan zorgen voor een verstoorde nachtrust."

Al met al is er geen vast "recept" dat voor iedereen werkt. "Een straatwerker heeft meer eten nodig dan iemand die op kantoor zit. Het gaat er ook niet om wanneer je eet, maar om wat je eet. Het hangt vooral van je levensstijl af."


Lees meer over:
Eten en Drinken

Aanbevolen artikelen