Woensdag 18 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Diëters eten vaak te veel als ze uit eten gaan'

Mensen die diëten of op hun gewicht letten, zouden het lastiger vinden om zich aan hun striktere eetgewoonten te houden wanneer ze samen eten met anderen.

De American Heart Association volgde een jaar lang 150 diëters aan de hand van een speciale app op hun smartphone. Alle deelnemers hielden zich gedurende deze periode aan een maximaal aantal calorieën.

Daarbij kregen ze ook vragen voorgelegd over onder meer hun tafelgenoten, hoe zij zich daarbij voelden en of ze in de verleiding kwamen om iets te eten dat niet in hun dieet past.

De deelnemers hadden een gemiddeld BMI van 34, wat valt in de categorie "obesitas". Vrouwen die minder dan 90 kilo wogen mochten maximaal 1.200 kilocalorieën eten per dag en mannen moesten zich houden aan een limiet van 1.500. Vrouwen en mannen boven de 90 kilo hadden een maximum van respectievelijk 1.500 en 1.800 kilocalorieën.

Verleiding

Uit de verzamelde data bleek dat wanneer de deelnemers samen met anderen aten, zij 60 procent meer kans hadden om iets te eten dat zij niet van plan waren. Ook hadden ze 60 procent meer kans om bij een diner in een restaurant meer te eten dan aanvankelijk de bedoeling was.

Wel bleek dat de verleiding minder groot was als zij thuis aten of in het huis van iemand anders. Maar als zij "de mist in gingen", dan was de kans eveneens 60 procent. Op andere locaties waar de deelnemers weleens eten, zoals op het werk of in de auto, was de kans op overeten respectievelijk 40 en 30 procent.

De bevindingen uit het onderzoek kunnen diëtisten helpen om hun cliënten specifieke adviezen en steun te geven, stelt hoofdonderzoeker Lora E. Burke van de universiteit van Pittsburgh.

Aanbevolen artikelen