De kwaliteit van koffie is volgens experts steeds beter aan het worden. Ook de gemiddelde consument herkent steeds beter een "goede kop koffie", zo vertellen zij aan NU.nl.

"Er zijn steeds meer koffiebars, waar ook veel specialty coffee geschonken wordt", zegt Sybilla Jimmink van koffiebar Back to Black. "Dit zijn vaak kleine branderijen die goed op de wensen ingaan van de klant."

"Wat ik opmerk is dat klanten steeds vaker hun voorkeuren aangeven. De barista kan naar de wensen van de klant de koffie customizen. De mogelijkheden zijn eindeloos." 

In Amsterdam vindt zondag nog het Coffee Festival plaats, waar verschillende soorten koffie kunnen worden ontdekt.

Dat koffie veel verschillende smaken kan bieden begrijpt de consument steeds beter, stelt ook koffiemarktspecialist Moniek Smit. "Net als wijn biedt koffie een heel spectrum aan smaken en tonen. Mensen leren smaken herkennen en weten welke koffie ze het lekkerst vinden. Net als dat er echte wijnlanden zijn, staan bepaalde landen garant voor een goede kwaliteit koffie. Uit Brazilië bijvoorbeeld, een van de grootste koffielanden. Maar ook Costa Rica en Panama gelden als kwalitatieve koffielanden."

Verfijnd

In koffiebars, die volgens Smit ook steeds vaker buiten de Randstad te vinden zijn, is veel aandacht voor deze speciale koffie naast de gangbare blends. "Je treft er bijzondere, verfijnde smaken. De barista's luisteren meer naar de consumenten, die in de bars precies kunnen aangeven wat ze willen drinken. Een koffie die iets meer bitter is, of zuur, voller of juist zachter. Of kokosmelk in plaats van gewone melk." 

Niet alleen in de bars, die steeds meer gelden als een ontmoetingsplek, ook thuis wordt vaker koffie gedronken. "Mensen hebben vaker zelfs meerdere apparaten in huis. Bijvoorbeeld een voor pads of cups en een apparaat voor koffiebonen om zelf koffie mee te maken."

"Koffie wordt steeds breder gebruikt", zegt Smit. "Het is niet meer alleen een drank die we in de ochtend of als opkikker tussendoor drinken, maar het wordt ook gebruikt als ingrediënt. Koffie biedt veel meer smaken dan alleen bitter."

Koffiesommelier

"Er wordt bijvoorbeeld ook gekookt met koffie. Steeds meer chefs gebruiken het in hun gerechten, bijvoorbeeld in een saus bij vlees. Wat je ook meer ziet is dat koffie gedronken wordt bij de maaltijd. Bepaalde soorten koffie passen heel goed bij bepaalde gerechten en sommige restaurants in het hogere segment hebben koffiesommeliers in dienst die precies weten welke koffie waarbij past. Het voegt echt iets toe aan een gerecht, maakt het extra bijzonder."

Deze trend manifesteert zich echter nog niet heel erg in Nederland, zegt Jimmink. "In Nederland zien we koffie toch vooral als een gezelligheidsmoment, met cake erbij. De cultuur hier is er niet naar. Maar ik merk wel dat er ook in de horecaopleidingen steeds vaker aandacht aan geschonken wordt. Mensen worden ook steeds verwender op het gebied van koffie en herkennen goede smaken. Maar het heeft wel lang geduurd voordat we zover waren."

Dat is ook te zien aan de kwaliteit van de barista's. "Die worden beter opgeleid, wat als gevolg heeft dat de barista's veel beter zijn dat eerst. Ook de materialen waarmee zij werken zijn van betere kwaliteit."

Cocktails

Smit vertelt dat koffie ook steeds vaker wordt gebruikt bij het maken van cocktails. "Denk bijvoorbeeld aan de espresso martini, die al aan populariteit aan het winnen is. Of een cocktail met koffie, munt en spa rood. Een hele toegankelijke cocktail die goed laat zien dat koffie niet per se zwaar en bitter hoeft te zijn. De cocktail is juist fris, met toch de kick van koffie." De opkomst van de koffiecocktail zorgt voor meer samenwerking tussen barista's en bartenders, vertelt Smit.

De latte-art die we de afgelopen jaren vaak zagen, blijft bestaan volgens Smit. "Maar de consument heeft door dat het geen bewijs van kwaliteit is. Een mooi figuurtje biedt nog geen garantie voor een goede koffie."

Lees hier wat de maximale hoeveelheid cafeÏne is die je dagelijks mag consumeren.