Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Wageningen Universiteit werkt aan plantaardige biefstuk

De Universiteit van Wageningen is een samenwerking gestart waardoor het mogelijk wordt om binnen vier jaar een duurzaam en plantaardig alternatief te hebben voor verschillende soorten vlees, waaronder biefstuk.
Door NU.nl

De universiteit start dit voorjaar met een vierjarige publiek-private samenwerking (PPS), Plant Meat Matters. De bedoeling van de samenwerking is om met een nieuwe vleesvervanger te komen.

Met de nieuwe shear-cell techniek van de Wageningen University & Research worden plantaardige eiwitten gebruikt die in uiterlijk niet onderdoen voor die van vlees. Tijdens het productieproces worden de grondstoffen bewerkt totdat ze de gewenste structuur hebben. Wageningse onderzoekers werkten bijna twintig jaar aan deze methode.

Het samenwerkingsverband richt zich op de eiwitten uit soja en tarwe, voedingsstoffen die al vaak worden gebruikt bij vleesalternatieven. Ook worden andere bronnen gezocht voor de vleesvervangers, zoals erwten, raapzaad en mais.

Bij de samenwerking zijn grote bedrijven als Unilever, De Vegetarische Slager en Givaudan betrokken. Ook doet het Nederlandse Meyn Food Processing mee, de grootste producent van kippenslachtmachines.

Hoogleraar Atze Jan van der Goot voorziet een doorbraak. "Over vier jaar staat er een eerste versie van een productielijn waarmee bedrijven in grote volumes vleesvervangers kunnen maken, smaakvol en met alle denkbare structuren."

Shear-cell

De shear-cell technologie is een relatief eenvoudige techniek om vleesvervangende producten mogelijk te maken, zegt Niko Koffeman van De Vegetarische Slager. "Niet alleen voedingsmiddelenfabrikanten kunnen er straks mee uit de voeten, maar ook chef-koks en op termijn misschien zelfs de consument thuis."

Van der Goot: "Denk bijvoorbeeld aan 100 procent plantaardige biefstuk. Hiermee kunnen we de markt voor vleesvervangers, die op dit moment nog maar een procent van die van vlees bedraagt, verder laten groeien."

Jaap Korteweg, de oprichter van De Vegetarische Slager, zegt bij de NOS dat gehoopt wordt dat ook niet-vegetariërs gaan overstappen op vleesvervangers. "Biefstuk is één van de meest gewilde stukken vlees. Als we dat ook plantaardig kunnen aanbieden, zou dat prachtig zijn." Korteweg hoopt dat eind volgend jaar al de eerste plantaardige biefstukken worden verkocht.

De productie van vlees kost naar verhouding veel water, land en energie en zorgt voor een hoge uitstoot van broeikasgassen.


Lees meer over:

Vegetarisme

Aanbevolen artikelen