Vrouwen die de overgang reeds achter de rug hebben, zouden de kans op hormoonongevoelige (ER-negatieve) borstkanker flink kunnen verkleinen door het mediterraans dieet te volgen.

Dat concludeert het World Cancer Fund onder leiding van de Nederlandse professor Piet van den Brandt na grootschalig onderzoek.

Voor de studie werden twee decennia lang 62.573 vrouwen in de leeftijd 55 tot 69 jaar onderzocht. Gedurende deze jaren werd hun eetpatroon vastgelegd en dit werd vergeleken met het mediterraans dieet.

Bij dit dieet wordt rood vlees, zoetigheden en geraffineerde granen zo veel mogelijk beperkt. Olijfolie, vis, fruit, groenten, noten en volkoren producten vormen bij het dieet de hoofdmoot.

Van alle onderzoeksdeelnemers kregen 3.354 vrouwen borstkanker. 1.033 van deze gevallen werden niet in de studie meegenomen, aangezien zij al eerder borstkanker hadden of niet genoeg data aanleverden over hun eetpatroon.

40 procent

Uit de onderzoeksresultaten, gepubliceerd in International Journal of Cancer, blijkt dat dit eetpatroon de kans op ER-negatieve borstkanker met 40 procent vermindert. Dit verband bleek het meest significant bij de consumptie van noten, gevolgd door fruit en vis.

De algehele kans op borstkanker in het algemeen zou dankzij het dieet 2,3 procent verminderen, stellen de onderzoekers.

Een lichte consumptie van alcohol is toegestaan in het mediterraanse dieet, maar alcohol werd in dit onderzoek buiten beschouwing gelaten, omdat het een van de risicofactoren is van borstkanker.

Bij een strikt gevolgd mediterraans dieet zou bijna een derde van de hormoonongevoelige typen borstkanker kunnen worden voorkomen.

Sterk verband

"Dit onderzoek kan helpen helder te maken hoe een voedingspatroon invloed heeft op de kans op het ontwikkelen van kanker", aldus Van den Brandt. "We hebben een sterk verband gevonden bij het mediterraanse dieet en het verminderde aantal post-menopauzale vrouwen dat ER-negatieve borstkanker krijgt. Dit type borstkanker heeft vaak een slechtere prognose dan andere typen borstkanker."

Bij ER-negatieve borstkanker heeft de tumor geen receptoren voor het hormoon oestrogeen. Het is hierdoor lastiger om de ziekte te behandelen, omdat hormoontherapie meestal geen zin heeft bij het gebrek aan de receptoren.

Het mediterraans dieet kan ook een positieve invloed hebben op andere onderdelen van de gezondheid. Zo zou het de kans op hartfalen verminderen.