Dinsdag 17 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Cocktailtrends: 'Gin-tonic-hype is nog niet voorbij'

De eerste editie van de Amsterdam Cocktail Week moet ervoor zorgen dat we in bars vaker een cocktail bestellen in plaats van een glas wijn of bier. Maar geen ingewikkelde mixdranken: hoe simpeler, hoe beter, zeggen cocktailexperts.
Door NU.nl/Danja Koeleman

De afgelopen jaren heeft de gin-tonic in Nederland een grote opmars gemaakt en die populariteit zal voorlopig aanhouden. "De grote buzz is in Amsterdam inmiddels voorbij, maar in de rest van Nederland groeit gin-tonic nog steeds", zegt Albert van Beeck Calkoen van cocktailplatform Mr. Cocktail.

Dat wordt beaamd door Tess Posthumus, bartender en auteur van het boek Cocktails met Tess. "De piek is voorbij, maar de gin-tonic zie je de komende vijf jaar nog wel."

De populariteit van de gin-tonic heeft voor een revolutie gezorgd in de cocktailwereld, vinden zowel Van Beeck Calkoen als Posthumus. "Door de komst van de gin-tonic zijn we bewuster geworden wat we in ons glas doen", zegt Van Beeck Calkoen. "Het is een leidende trend, op basis van de gin-tonic denken mensen verder."

Eenvoud

Het voorbeeld van de gin-tonic, die in de basis bestaat uit een gin en tonic, eventueel aangevuld met andere ingrediënten, heeft de "simpele" cocktail op de kaart gezet. 

"De gin-tonic heeft de weg vrijgemaakt naar de makkelijke mixer", vult Posthumus aan. "We denken meer na over goede combinaties. Er wordt gekeken wat er in de drankkast staat en daar zoeken we iets passends bij. Het enge van het cocktailmaken is er een beetje van af."

Ook in de bars worden vaker cocktails gemaakt die uit slechts een paar ingrediënten bestaan. "De kwaliteit van de dranken is belangrijker geworden", zegt Van Beeck Calkoen. 

"Simplicity maakt een opmars. Denk hierbij aan cocktails met slechts een paar ingrediënten, zoals de margarita of de moscow mule. Maar ook simpele mixen met een stukje verfijning, gemaakt met bitters als vermouth of campari, aangevuld met ingrediënten zoals verse kruiden. Volwassen en complexere smaken, maar wel toegankelijk."

Cocktailiefhebbers hoeven dus geen mixen meer te verwachten die bol staan van de poespas. Maar, zegt Posthumus, het parapluutje "mag" weer. "We hebben er weer lol in. Als de kwaliteit maar goed is. Goed fout, dus." 

Ook voor de niet-drinker zijn er talloze cocktailopties. "Het maken van een goede alcoholvrije cocktail is lastiger, omdat het de complexiteit mist die alcohol biedt", aldus Posthumus. 

"Dus die smaak moet je ergens anders vandaan halen. Er zijn echter steeds meer alternatieven voor frisdrank en andere alcoholvrije dranken. Denk bijvoorbeeld aan rozenlimonade. Ook wat betreft alcoholvrije cocktails zijn er veel leuke dingen."

Thuismixen

Thuismixers hoeven geen ellenlange ingrediëntenlijst op te stellen. "Voor de basis heb je in elk geval goed glaswerk nodig, een shaker, een zeef en een maatbeker", aldus Van Beeck Calkoen. "En veel ijs. Wat de drank betreft draait het om een goede balans, eigenlijk net als met koken. En ook geldt: te veel drank is niet lekker."  

Wie iets te eten bij de cocktails wil serveren, kan het beste kijken naar de gebruikte dranken. "Bij heldere dranken zoals wodka en gin past eigenlijk alles wat ook met witte wijn samengaat", zegt Posthumus. "Dus bijvoorbeeld kip en vis."

"Bij cocktails met donkere dranken zoals bourbon en whiskey passen vleesgerechtjes weer uitstekend. Verder kun je ook een cocktail aanpassen op het gerecht dat je maakt. Mist dat bijvoorbeeld zuur, dan kun je dat weer "compenseren" met je cocktail."

Aanbevolen artikelen