De pannenkoek staat dinsdag in de schijnwerpers dankzij Pannenkoekendag. Ondanks het oudbollige karakter van het gerecht is de pannenkoek nog lang niet passé, vinden experts.

"De pannenkoek is nog steeds bijzonder populair", zegt Rob Weijers van De Heikamp uit Ruurlo, winnaar van het Nationaal Kampioenschap pannenkoeken bakken 2017. "Sterker nog, die populariteit groeit alleen maar."

"Er komen steeds meer pannenkoekenhuizen. Ik denk dat mensen er graag komen omdat het laagdrempelig is. Het is makkelijk voor kinderen en het is goedkoop. In een pannenkoekenrestaurant ga je eten, niet uit eten."

Wel merkt Weijers op dat mensen het liefst "culinaire" pannenkoeken eten. "Traditionele pannenkoeken met spek en stroop worden natuurlijk nog vaak gegeten, maar ook nieuwere soorten zijn populair. Mensen hebben behoefte aan aparte smaken. Op onze kaart staat bijvoorbeeld de kip korma-pannenkoek, die wordt vaak besteld. Maar we hebben ook geëxperimenteerd met een pannenkoek met wildpeper. Die ging keihard."

Weijers speelt op deze trend in door veel te experimenteren. "Het is leuk om nieuwe concepten uit te denken. De gasten zijn er klaar voor. Daarom organiseerden we bijvoorbeeld een avond met een biersommelier, die pannenkoeken combineerde met bepaalde bieren."

Ook Stan van den Bedem van het Amsterdamse restaurant Mook Pancakes ziet een grote vraag naar meer aparte pannenkoeken. "Mensen zijn toch wat verwend tegenwoordig, ze willen geprikkeld worden en verrast."

"Zelf kijken we naar spannende smaakcombinaties voor op de pannenkoek. Zoals de "mancake" met bacon, cheddarkaas, gegrilde ui en maple syrup. We willen pannenkoeken op de kaart zetten waarvan mensen denken: "zou dat lekker zijn?" - en dat ze vervolgens met een blij gezicht de zaak uitlopen."

Biologisch

Een andere trend die Van den Bedem opmerkt is dat de ingrediënten in pannenkoeken belangrijker worden. "Mensen zijn meer bezig met hun voeding, ze vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat de ingrediënten biologisch zijn." Hij probeert met zijn pannenkoeken daarop in te spelen door meer voedzame ingrediënten te gebruiken, zoals spelt- en amandelmeel. "Die maken de pannenkoek kwalitatief beter."

Voor bijzondere smaakcombinaties doet hij vooral inspiratie op uit andere keukens. Hij raadt thuisbakkers aan om dit ook te doen. "Het is leuk om daar mee bezig te zijn, zo daag je jezelf uit", zegt Van den Bedem. "Denk bijvoorbeeld aan een pannenkoek met hummus, olijfolie en gegrilde groenten. Mensen die liever een zoete pannenkoek willen, kunnen vers fruit op hun pannenkoek doen en dit combineren met siroop of geraspte kokos."

Ook opmaak speelt vaker een belangrijke rol, denkt Weijers. "Een mooie presentatie van de pannenkoek maakt een opmars. Denk aan een creatieve opmaak met mooie kleurschakeringen. De pannenkoek waarmee ik het NK heb gewonnen bevat onder meer rode biet, schorseneren en beukenzwammetjes. Volgens het juryoordeel zou deze pannenkoek zo in een sterrenrestaurant geserveerd kunnen worden."