Nederlandse onderzoekers hebben een manier gevonden om bepaalde gewassen te laten groeien op afgeschreven, zilte landbouwgrond. Tot nu toe werd voedselproductie op verzilte grond altijd voor onmogelijk gehouden.
 

Vandaag zijn de resultaten van het onderzoek, dat in opdracht van staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) is uitgevoerd door publieke en private kennispartijen, naar de Tweede Kamer gestuurd.

Uit het onderzoek blijkt dat specifieke aardappelrassen, wortels, rode uien, witte kool en broccoli het goed te doen als zij op een speciale manier aan de wortel met zout water worden geïrrigeerd. Bij toepassing hiervan kunnen wereldwijd op grote oppervlakken verzilte grond weer voedsel verbouwd worden. een grote doorbraak in de voedselzekerheid.

Export

Staatssecretaris Van Dam: "Wereldwijd is een miljard hectare aan landbouwgrond door verzilting afgeschreven. Met onze kennis en onze gewassen kan die grond weer gebruikt worden om voedsel te produceren. Het gebruik van onze kennis en onze gewassen biedt exportkansen voor de Nederlandse agro-sector, maar is vooral een belangrijke doorbraak in de wereldvoedselvoorziening."

Verzilting is een groot probleem, de wereld heeft ongeveer een miljard hectare aan verzilte grond. In Nederland is in 2030 circa 125.000 hectare grond verzilt.