Een op de drie ouders denkt kind gezonde voeding te geven

Een derde van de ouders vindt dat zijn of haar kind gezond eet. Vrijwel alle ouders vinden een gezond eetpatroon belangrijk voor hun zoon of dochter.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek onder 1.767 ouders met kinderen in de leeftijd vier tot achttien jaar. Onderzoekers van de universiteit van Michigan vroegen hen onder meer naar de variëteit van het eetpatroon van hun kind en hoe belangrijk zij het vinden dat hun kind gezond voedsel eet.

97 procent is van mening dat de eetgewoonten een levenslange invloed hebben op de gezondheid van hun kind, maar slechts 17 procent noemt het voedingspatroon van hun zoon of dochter 'zeer gezond'.

Duur

56 procent is van mening dat zijn of haar kind 'regelmatig gezond eet' en 27 procent denkt dat het eetpatroon valt onder de noemer 'enigszins gezond'. Een derde van de ouders, 34 procent, is er zeker van dat zij een goede bijdrage leveren aan de eetgewoonten van hun kind.

Veel genoemde redenen die een minder gezond eetpatroon als gevolg hebben zijn de hoge kosten van gezonde producten (70 procent) en het feit dat de kinderen gezond eten niet lekker vinden (60 procent). 48 procent vindt het lastig om aan te geven welke producten nu precies gezond zijn en welke niet.

Tussendoortjes

Ondanks dat veel ouders zeggen een gezond eetpatroon voor hun kind belangrijk te vinden, geeft een op de vijf onderzoekdeelnemers aan dat het enigszins tot niet belangrijk is om de hoeveelheid ongezonde tussendoortjes uit het dieet van hun kinderen te schrappen.

Eenzelfde hoeveelheid ouders denkt dat het niet zo belangrijk is dat hun kinderen leren om verschillende soorten voedsel te eten. Daarbij is 16 procent van mening dat het geen gevolgen heeft als hun kinderen veel suikerhoudende dranken drinken.

"Als het nuttigen van fastfood de norm wordt, is het nog lastiger om kinderen gezonde eetgewoonten aan te leren", zegt Sarah Clark, een van de medewerkers van het onderzoek. "De meeste ouders willen wel dat hun kind zo gezond mogelijk eet, maar ze hebben wel hulp nodig om dat waar te maken."

Lees meer over:

NUlifestyle op Facebook

NUlifestyle op Facebook
Een selectie van het laatste lifestyle-nieuws in uw tijdlijn?

Volg ons op Twitter

Mail de redactie

Mail de redactie
Vragen, opmerkingen of tips voor de lifestyle-redactie van NU.nl? Mail: lifestyle@nu.nl 
Tip de redactie