Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Fabrikanten zijn oneerlijk over de inhoud van hun producten'

Veel fabrikanten zijn op de etiketten van hun producten niet eerlijk over de hoeveelheid suiker, vet en zout die erin zitten. Dat stelt de Consumentenbond.
Door NU.nl

Volgens de bond wordt op de meeste pakjes en zakjes alleen de voedingswaarde na bereiding vermeld, terwijl er ook informatie op zou moeten staan over de voedingswaarden per 100 gram 'onbereid product'.

De voedingswaarde van een bereid product is de voedingswaarde na toevoeging van bijvoorbeeld groente, rijst, pasta, vlees en water aan de mix of saus. Daardoor bevat het product na bereiding minder suiker, vet en zout dan in de pure vorm.

Door de ontbrekende informatie op de etiketten over de voedingswaarden vóór het bereiden van het product, zijn volgens de Consumentenbond consumenten niet op de hoogte van de daadwerkelijke hoeveelheid suiker, vet en zout. Zo zou Conimex op zijn verpakking vermelden dat hun Boemboe Sajoer Boontjes na bereiding 1,9 procent suiker bevat. Volgens de Consumentenbond zit in de boemboe zelf ruim 30 procent suiker, terwijl dat niet op de verpakking staat.

Aanpassen

Heinz, Jumbo en Nestlé vermelden al wel de voedingswaarde per 100 gram onbereid product op de verpakkingen. De Consumentenbond heeft andere fabrikanten verzocht hun goede voorbeeld te volgen.

Plus en Superunie (van de merken Perfect en Markant) reageerden positief op de oproep en beloofden hun verpakkingen aan te passen. Albert Heijn, Aldi, Lidl en Unilever gaven aan zich vooralsnog te beperken tot de vermelding van de voedingswaarde per bereid product.


Lees meer over:
Consumentenbond

Aanbevolen artikelen