Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Koken kan hoge concentratie fijnstof in keuken en woonkamer veroorzaken'

Het braden van vlees en het wokken van groente blijkt veel fijnstof te genereren. Na het koken blijft de fijnstof vaak nog uren in de keuken of woonkamer hangen. 
Door NU.nl

Dat blijkt uit onderzoek van TNO in negen woningen. De concentratie fijnstof kan gedurende enkele uren na het koken hoger zijn dan de buitenconcentratie.

TNO-onderzoeker Piet Jacobs kan niet zeggen wat de impact van fijnstof die bij het koken vrijkomt heeft op de gezondheid. "Daar is helaas nog niets over bekend. We hebben tot nu toe alleen informatie over de effecten van fijnstof in de buitenlucht. Gelukkig worden de sensoren die wij  gebruiken steeds compacter en gevoeliger, dus ik hoop over niet al te lange tijd onderzoek te kunnen doen naar de effecten van fijnstof binnenshuis", aldus Jacobs. 

Bij voorkeur worden kookdampen afgevangen met een afzuigkap. In een aantal onderzochte huizen was de afzuigcapaciteit volgens TNO echter onder de maat. 

Het onderzoeksinstituut pleit er dan ook voor om de ontwerpcapaciteiten voor keukenafzuiging in de bouwregelgeving te herzien. Dat zou met name moeten gebeuren in goed geïsoleerde huizen, waar fijnstof urenlang kan blijven hangen. Oplossingen zouden kunnen zitten in efficiëntere afzuigkappen en meer afzuigcapaciteit door ruimere afvoerbuizen.

Fijnstof is een ingewikkelde mix van vaste en vloeibare deeltjes in de lucht. Deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer kunnen worden ingeademd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat blootstelling aan fijnstof schade aan longen, hart en vaten kan veroorzaken.


Lees meer over:

GezondheidFijnstof

Aanbevolen artikelen