Nederlanders slaan te vaak het ontbijt over, terwijl die maaltijd gezien wordt als de belangrijkste van de dag. "De meest voor de hand liggende reden is dat mensen ’s morgens geen tijd hebben of simpelweg geen tijd nemen."

In gesprek met NU.nl vertelt Roy van der Ploeg, persvoorlichter bij het Voedingscentrum, dat veel mensen het lastig vinden om ’s ochtends te eten. "Zo'n zes procent van de mannen en vier procent van de vrouwen ontbijt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zelfs slechts één keer per week of helemaal niet."

Uit recent onderzoek van Eurest, specialist op het gebied van foodservices, blijkt dat Nederlanders bij de slechtste ontbijters van Europa behoren.

'Probeer en varieer'

Het totale aantal aanbevolen kilocalorieën per dag ligt voor mannen op gemiddeld 2.500 en voor vrouwen op 2.000. "Daarvan horen we, volgens het gemiddelde Nederlandse eetpatroon, zo’n vijftien tot twintig procent van binnen te krijgen met ons ontbijt", aldus Van der Ploeg.
 
Het ontbijt overslaan is geen verstandige keuze. "Ontbijten geeft je weer energie na de nacht en brengt bovendien de spijsvertering op gang. Daarnaast voorkomt het dat je later op de ochtend trek krijgt in koek, snoep of andere minder gezonde snacks."
 
Van der Ploeg legt uit dat het maken van ontbijt niet al te veel tijd en energie hoeft te kosten. "Een volkoren of bruine boterham zijn al een prima start van de dag. Daarin zitten namelijk lekker veel vezels die nodig zijn voor een goede darmwerking en spijsvertering. Heb je geen zin in brood? Wissel dan af met bijvoorbeeld havermout, muesli of andere ontbijtgranen zonder toegevoegde suikers en zout. Daarbij zijn magere of halfvolle melk of yoghurt een goede aanvulling, net als fruit, dat je daaraan toe kunt voegen of los kunt eten." Met een zelfgemaakte voedzame smoothie is overigens ook niets mis.

Gezondheidsproblemen

Ontbijten is niet alleen goed om je 'motor' te starten, maar volgens een recent onderzoek van de Colombia University in New York vergroot het overslaan ervan ook het risico op ernstige gezondheidsproblemen waaronder obesitas, hartproblemen en diabetes.
 
Van der Ploeg onderschrijft dat er steeds meer vermoedens bestaan dat hoe vaak we eten, op welke tijdstippen en welke maaltijden we overslaan, effect kan hebben op onze gezondheid. "Er wordt inderdaad veel onderzoek gedaan naar het verband tussen de regelmaat van ons eetpatroon, de tijdstippen waarop we eten en het risico op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en overgewicht."
 
"Het is moeilijk aan te tonen of dergelijke aandoeningen daadwerkelijk komen door het overslaan van het ontbijt of door minder gezonde eetgewoonten gedurende de dag", aldus Van der Ploeg. Wel kan het overslaan van het ontbijt volgens het Voedingscentrum samenhangen met andere, minder gezonde leefstijlfactoren zoals het eten van meer snacks en gemaksvoedsel. "De kans is nu eenmaal groter dat je zonder ontbijt later zwicht voor een snack onderweg of in een kantine, waar misschien geen gezonde producten voor handen zijn."