Staatssecretaris Martijn van Dam van Landbouw voelt niets voor de invoering van een heffing op dierlijke producten (vlees, kaas, zuivel). 

Het is het niet aan de overheid om te bepalen wat de consument op zijn bord legt, zegt hij in de Volkskrant.

''Van het nut daarvan ben ik niet overtuigd. Of een pakje kipfilet 2,20 euro kost of 2,50: maakt dat echt zo veel uit? In grote supermarkten kun je sinds een tijdje alleen nog maar varkensvlees kopen met een Beter Leven­ster van de Dierenbescherming. Dan kun je zeggen: dat is nog niet genoeg. Maar het is een betekenisvolle stap", aldus Van Dam.

De overheid moet mensen volgens de staatssecretaris niet vertellen wat ze wel en niet mogen eten. "De overheid staat niet in de keuken mee te kijken", licht hij toe. Nederland wil toe naar een gezond en duurzaam voedingspatroon maar is niet van plan die ontwikkeling af te dwingen door dierlijke producten duurder te maken. 

RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schreef deze week in een rapport dat als Nederland zijn klimaatdoelstelling wil halen, we minder dierlijke producten zouden moeten eten. Als voorbeeld van een maatregel om de vleesconsumptie terug te dringen suggereerde het RIVM vlees duurder te maken, via een extra belasting.