Zaterdag 20 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Minder vlees goed voor het milieu'

Nederlanders moeten minder vlees eten en minder alcohol en frisdrank drinken. Dat is niet alleen beter voor onze gezondheid, maar ook goed voor het milieu. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 
Door NU.nl

De Volkskrant schrijft dinsdag dat het RIVM adviseert over de hele linie minder te consumeren. In een rapport van het RIVM staat dat minder consumeren essentieel is, wil Nederland zijn klimaatdoelstellingen halen.

"We ontkomen er bij het halen van de klimaatdoelstelligen niet aan de uitstoot van broeigassen door onze voedselconsumptie te beperken", aldus het RIVM. 

De productie van voedsel is wereldwijd verantwoordelijk voor ruim 25 procent van de uitstoot van broeikasgassen en goed voor 60 procent van het verlies aan biodiversiteit.  Meer dan de helft komt door de productie van dierlijke producten. 

Duurzaam

Volgens het instituut zijn we nog een heel eind verwijderd van een veilig, gezond en duurzaam voedingspatroon. Onze huidige eetgewoonten zijn verspillend, milieubelastend, ongezond en dikmakend. 

Het RIVM vindt dat de overheid een actieve rol moet spelen om duurzaam en gezond eten te bevorderen. Als voorbeeld geeft het instituut het heffen van accijns of een hogere btw-heffing op vlees. 

Daarnaast pleit het RIVM voor duidelijke etiketten op voedsel zodat de consument direct kan zien of een product gezond en duurzaam is.


Lees meer over:
RIVMVleesEten & Drinken

Aanbevolen artikelen