De Consumentenbond wil dat er strengere maatregelen komen over het toevoegen van zout in producten, zodat consumenten minder zout binnenkrijgen.

''De huidige zelfregulering voor zoutreductie zet geen zoden aan de dijk'', aldus de consumentenorganisatie. Ze roept de Tweede Kamer op bepaalde adviezen over zoutverlaging bindend te maken.

De bond noemt als voorbeeld de hoeveelheid zout in voorverpakte groente. De kant-en-klaarmaaltijd boerenkoolstampot met worst van de ene supermarkt kan wel twee keer zoveel zout bevatten als die van de andere.

''Fabrikanten komen altijd met smoezen als ’langlopend proces’, 'smaakgewenning’ en 'houdbaarheidsproblematiek’. Maar ons onderzoek laat zien dat een forse zoutreductie helemaal niet zo moeilijk is als fabrikanten ons willen laten geloven. Als de ene fabrikant het kan, waarom de andere dan niet?’', aldus Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Zijn organisatie onderzocht het zoutgehalte in 181 A-merk- en huismerkproducten van Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Plus.

Akkoord Verbetering Productsamenstelling

In het door het ministerie van Volksgezondheid opgestelde Akkoord Verbetering Productsamenstelling zijn afspraken gemaakt over de zoutreductie in eten.

De Consumentenbond, Hartstichting, Nierstichting en de Nederlandse Hypertensie Vereniging hebben kritiek op het Akkoord, dat volgens hen weinig ambitieus is. "Fabrikanten kunnen met zulke slappe normen de komende jaren rustig achterover leunen."

Zij pleiten ervoor dat het Akkoord de adviezen van de Wetenschappelijke Adviescommissie (WAC) worden overgenomen.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel laat weten dat supermarkten samen met fabrikanten werken om zout in producten te verminderen. Een woordvoerder noemt deze aanpak "zeer succesvol". "Op dit moment wordt gewerkt aan het reduceren van zout in vleesproducten zoals cordon bleu of braadworst en aan Oosterse en Italiaanse kant-en-klaarmaaltijden."